Weather Icon

Το θέμα είναι σοβαρό και κανείς δεν πρέπει να υποβαθμίζει τις απειλές για “άνοιγμα” και άλωση της Αμμοχώστου από τους Τούρκους

Το θέμα είναι σοβαρό και κανείς δεν πρέπει να υποβαθμίζει τις απειλές για “άνοιγμα” και άλωση της Αμμοχώστου από τους Τούρκους
ΤΟ θέμα της Αμμοχώστου επανέρχεται συχνά-πυκνά στο προσκήνιο. Είναι γνωστό πως χρησιμοποιείται μονίμως από την τουρκική πλευρά ως εργαλείο άσκησης πιέσεων και εκβιασμών προς την ελληνική κυπριακή πλευρά. Αυτή τη φορά τις εξαγγελίες ανέλαβε να κάνει ο άτυπος εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι. Η απόφαση που έχει αποφασισθεί από το κατοχικό καθεστώς, όπως ανακοινώθηκε από τον Οζερσάι, είναι πως θα προχωρήσουν σε πλήρη καταγραφή όλης της περιοχής της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τις  κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων. Όπως συναφώς έχει αναφερθεί , θα διερευνηθεί εάν τα ακίνητα στην εν λόγω περιοχή ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες ή είναι βακουφικά και ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ. Όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι σχεδόν όλο το κομμάτι της κλειστής περιοχής ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Ένας ισχυρισμός που προδήλως δεν ισχύει αν και η τουρκική πλευρά επενδύει διαχρονικά στο ψέμα αυτό. 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι το καλοκαίρι του 2017, υπήρξε ανακοίνωση για άνοιγμα παραλίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κατοχικού στρατού. Αφέθηκε παράλληλα να διαρρεύσει πως θα προχωρούσαν και σε άνοιγμα ξενοδοχείων που βρίσκονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου προκειμένου να… αξιοποιηθούν τουριστικά. Αυτό, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν έγινε. Όπως είχε διαρρεύσει τότε η απόφαση λήφθηκε στην παρουσία εκπροσώπων της Άγκυρας στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 από το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο», το οποίο έδωσε εντολή να αρχίσει η προεργασία μεταξύ των αρμοδίων «κυβερνητικών τμημάτων» και αξιωματικών του τουρκικού στρατού, για να οριστικοποιηθεί και σηματοδοτηθεί η περιοχή στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που θα δοθεί από τον κατοχικό στρατό στο «υπουργείο τουρισμού». Περαιτέρω, τον Ιανουάριο του 2017, λίγα 24ωρα μετά την Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη χωρίς αποτέλεσμα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του ζητούσε να ενωθούν τα Κόκκινα με την Μόρφου και να δοθούν στην τ/κ πλευρά, με αντάλλαγμα να δοθεί στην ε/κ πλευρά το Βαρώσι. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιπροσθέτως ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Καρπασία στην ε/κ πλευρά. Όλα αυτά προ διετίας.

ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο πως η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί συνεχώς το θέμα της Αμμοχώστου ως όπλο εκβιασμού. Μπλοφάρουν οι Τούρκοι; Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος. Μπορεί στο παρελθόν να είχε εξαγγείλει κινήσεις, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν, αλλά κάποια στιγμή προφανώς και θα προχωρήσει η τουρκική πλευρά. Είναι γι αυτό που θα πρέπει να επαγρυπνούμε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τους κινδύνους αυτούς. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε, με σοβαρότητα, τη σωστή στάση και τακτική να ανατρέψουμε την τουρκική πολιτική, τις επιδιώξεις του καθεστώτος της Άγκυρας. Διαφορετικά θα εδραιώνονται τα κατοχικά δεδομένα, που είναι ο στόχος της Τουρκίας. Συνεπώς πρώτος στόχος η ανατροπή των τουρκικών επιδιώξεων και ο δεύτερος και τελικός η απαλλαγή από την κατοχή, η απελευθέρωση. Δύσκολο το εγχείρημα, παραμένει ωστόσο μονόδρομος για την ελληνική πλευρά. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube