REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Ιουνίου 2019

Τι ωφελεί τους «πολλούς»;

Τι σημαίνει οικονομική πολιτική «για τους πολλούς»; Ας δούμε ένα υποθετικό παράδειγμα. Σε μια χώρα που δεν έχει μεγάλα καταστήματα για έπιπλα και είδη σπιτιού, επειδή τα αποτρέπουν η φορολογία και η χωροταξική πολιτική, μια κυβέρνηση νομοθετεί αλλαγές, με αποτέλεσμα μια πολυεθνική αλυσίδα να ανοίξει καταστήματα που έχουν δεκαπλάσιο μέγεθος από το μέσο τοπικό μαγαζί, τριπλάσια ποικιλία και τιμές στο ένα τρίτο. Οι πολλοί μικροί επιπλοποιοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν και κλείνουν. Μερικοί δεν βρίσκουν άλλη δουλειά και φτωχαίνουν. Βέβαια, όλα τα νοικοκυριά τώρα βρίσκουν καλά έπιπλα, σε τιμές που δεν μπορούσαν να φανταστούν πριν. Αυτό ευνοεί κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.
Ποια κατάσταση λοιπόν ωφελεί τους «πολλούς»; Οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και μερικοί αριστεροί, απαντούν «η δεύτερη», αλλά με επιφυλάξεις: να μην καταχραστεί τη μονοπωλιακή της θέση στο μέλλον η μεγάλη αλυσίδα, και να υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας σε άλλους κλάδους για τους άνεργους τεχνίτες.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube