Γενικά θέματα 4 Ιουνίου 2019

Τι οδήγησε στη σύγκρουση του στρατηγού ε.α. Ζαχαριάδη με τον ΥΠΑΜ κ. Αποστολάκη για τα ελληνοτουρκικά ΜΟΕ

  • Φωτογραφία από τη συνάντηση του Μαΐου στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας για τα ΜΟΕ. Στο μέσο δεξιά ο αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Ζαχαριάδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)
Έντονες υπόνοιες αναφορικά με την ύπαρξη μίας κρυφής ατζέντας στις συνομιλίες που πραγματοποιεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την τουρκική πλευρά για την εφαρμογή μιας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο δημιουργεί η παραίτηση του αντιστράτηγου ε.α Νίκου Ζαχαριάδη, διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου το οποίο από τις 20 έως και τις 24 Μαΐου διαπραγματεύτηκε στην Αθήνα με μια πολυμελή τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από στρατιωτικούς και εμπειρογνώμονες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας την υιοθέτηση συγκεκριμένων ενεργειών και δράσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην μείωση της έντασης στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Ως προς τους λόγους της παραίτησής του, ο αντιστράτηγος ε.α φέρεται να ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη εκφράζοντας ρητά τη διαφωνία του ως προς την μετάβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα προκειμένου να πραγματοποιηθεί, αυτή τη φορά επί τουρκικού εδάφους, ο δεύτερος κύκλος διαλόγου για τα ΜΟΕ.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης εμφανίζεται να διαφωνεί με την προοπτική της συγκεκριμένης επίσκεψης λέγοντας στον Ευάγγελο Αποστολάκη ότι οι σχετικές συνομιλίες θα πρέπει να διακοπούν σε αυτή τη φάση και να συνεχιστούν μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, δεδομένου ότι η χώρα έπειτα από τις σχετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ο αντιστράτηγος ε.α μάλιστα φέρεται να εκφράζει την άποψη προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι πριν την αποστολή της επιτροπής στην Άγκυρα θα πρέπει να γίνει σχετική ενημέρωση τόσο προς την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όσο και προς την αντιπολίτευση.
Έντονο παρασκήνιο
Επί του παρόντος, τουλάχιστον, το Πεντάγωνο εμφανίζεται να τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, αφού αρμόδιοι κύκλοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, πίσω από την παραίτηση του τέως διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων φαίνεται πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο προτού παραιτηθεί ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε έντονο διαπληκτισμό με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο που ανέβηκε την περασμένη Παρασκευή στην ιστοσελίδα liberal.gr. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ήταν έντονα επικριτικό ως προς τη στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη, τόσο σε ό,τι αφορά την απόφασή του να συνεχίσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο για τα ΜΟΕ όσο και για το ταξίδι του στις ΗΠΑ –αναχωρεί σήμερα για την Ουάσινγκτον–, καθώς επίσης και για την επικείμενη συνάντηση με την Σκοπιανή ομόλογό του στις 10 Ιουνίου στην Αθήνα.
Η πλευρά του υπουργού θεώρησε ότι εντός του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, το οποίο υπέγραφε απόστρατος αξιωματικός και συμμαθητής του Νίκου Ζαχαριάδη από τη Σχολή Ευελπίδων (Τάξη 1981), εμπεριέχονταν πληροφορίες και γεγονότα που γνώριζαν μόλις τέσσερα άτομα, ο υπουργός, δύο στενοί του συνεργάτες και ο αντιστράτηγος ε.α. Μέσω διά της εις άτοπον απαγωγής, ο Ευάγγελος Αποστολάκης θεώρησε ότι πίσω από το εν λόγω δημοσίευμα κρυβόταν ο Νίκος Ζαχαριάδης, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσει μαζί του ζητώντας εξηγήσεις.
Από εκεί και έπειτα, και με τις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών να έχουν διαρραγεί οριστικά, η χθεσινή απόφαση του Νίκου Ζαχαριάδη να παραιτηθεί ήταν μονόδρομος. Να σημειώσουμε πως ο αντιστράτηγος ε.α. ήταν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων από τον Νοέμβριο του 2018, ενώ με βάση το σχετικό ΦΕΚ η θητεία του θα ήταν διετής και κανονικά θα έληγε τον Νοέμβριο του 2020. Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει για τέσσερα χρόνια στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ.
  • Αναδημοσίευση από protothema.gr / Γιώργος Διονυσόπουλος.

http://www.pontos-news.gr/article/195183/ti-odigise-sti-sygkroysi-zahariadi-apostolaki-gia-ta-ellinotoyrkika-moe

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube