Weather Icon
Διαφθορά , Ελλάδα 20 Ιουνίου 2019

Γιατί βγαίνει το τρυπάνι σήμερα και δεν έβγαινε παλιότερα

Γιατί βγαίνει το τρυπάνι σήμερα και δεν έβγαινε παλιότερα

Η Ελλάδα και η Τουρκία ειχαν το 1970 περίπου ίδιο ΑΕΠ, σήμερα η Τουρκία έχει 4+ φορές περισσότερο (850/ 200 δισ δολ) ενώ έχει και πολύ λιγότερα χρέη (290/ 400 δις δολ).
Η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική παγκόσμιας κλάσης στρατιωτική βιομηχανία- στο wikipedia είναι αμέτρητες οι τουρκικές εταιρείες που λιστάρονται. 
Η αντίστοιχη λίστα της Ελλάδας είναι για τα γέλια… 
Καμιά δεκαριά ψοφίμια- κομματικά παραμάγαζα- βουλιαγμένα στα χρέη. Πρώτες και καλύτερες η ΕΑΣ και η ΕΑΒ με 1.5 δις σωρευμένα χρέη η καθεμία.
 Το 1995 δούλεψα ως εξωτερικός εργολάβος στην ΕΑΒ για 6 μήνες και είδα από πρώτο χέρι μια παραλυμένη εταιρεία, με τα γραφεία της να ξεχειλίζουν απο μυριάδες κομματικούς κόπρους. 
Κι ομως, παλιότερα η ΕΑΒ ήταν πανίσχυρη και σπουδαία εξαγωγική εταιρεία.
Αυτά κύριοι της ΠΑΣΟΚ/ ΝΔ δεν τα έκανε ο Τσίπρας. Ούτε όλοι μαζί τα κάναμε. Αυτά κύριοι της ΠΑΣΟΚ/ ΝΔ τα κάνατε ΕΣΕΙΣ.

 Αυτά γέννησαν τον Τσίπρα. Αυτά έφεραν το τρυπάνι. Και για αυτά δε λέτε τίποτα. Κομπάζετε μόνο ότι είστε καλύτεροι από τον Τσίπρα. Εκεί είναι ο πήχης σας.
Nikos Sakkas, μέλος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
Υ.Γ. Στο ανωτέρω γράφημα μια σύγκριση των οικονομιών Ελλάδας και Τουρκίας 
Η ευημερία των λαών αλλά και η σχετική δύναμη των κρατών στην παγκόσμια σκηνή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία τους. Σε αυτό το γράφημα συγκρίνουμε την εξέλιξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα και Τουρκία από το 1960 μέχρι σήμερα.
Όπως βλέπουμε μέχρι το 1973 η επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά επίσης σε σχέση με το παγκόσμιο γίγνεσθαι, δηλαδή η χώρα μας αύξανε την ισχύ της παγκοσμίως. Για την ακρίβεια ενώ το 1960 η ελληνική οικονομία ήταν το 0,50% της παγκόσμιας, το 1973 είχε αυξηθεί στο 0,67%, μια πολύ αξιοσημείωτη βελτίωση κατά 33%. Από το 1973 μέχρι το 1980 το ελληνικό ΑΕΠ σταμάτησε να αυξάνεται σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία. Το 1980 άρχισε μια μακρυά περίοδο 13 ετών παρακμής, πιθανώς λόγω του κρατισμού που γιγαντώθηκε στις δυο πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου [1]. Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε μεταξύ του 1993 και 2000 πιθανώς λόγω της εξυγίανσης που εφήρμοσε αρχικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και που συνέχισαν οι επόμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη.
 Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανάκαμψη που βλέπουμε από το 2001 μέχρι το 2009 ήταν βασικά μια φούσκα που δημιουργήθηκε από την μεγάλη αύξηση των κρατικών δαπανών (κυρίως για μισθοδοσία του δημοσίου και συντάξεις [2]) και χρηματοδοτήθηκε με δανεικό χρήμα.[3] Όταν ως αποτέλεσμα η χώρα χρεοκόπησε στις αρχές του 2010 η επίπλαστη ευημερία κτισμένη με δανεικά χρήματα ξεφούσκωσε, και λόγω κακής διαχείρισης της κρίσης βρισκόμαστε σήμερα πολύ χειρότερα απ’ ότι θα ήμασταν αν είχαμε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις (όπως έκαναν όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που ζήτησαν βοήθεια από το ΔΝΤ) αντί να καθιερώσουμε στην κοινή γνώμη το αντιμνημονιακό ψέμα.[4]
Όπως βλέπουμε η Τουρκία τα πήγε εξαιρετικά καλύτερα καθώς αντίθετα με εμάς που ποντάραμε στον κρατισμό και πελατειακές σχέσεις, αυτή δημιούργησε μια φιλελεύθερη οικονομία που συνέχισε να μεγαλώνει παρά την όποια πολιτική αστάθεια. Έτσι ενώ το 1973 η τουρκική οικονομία ήταν μόλις 14% μεγαλύτερη από την δική μας η ψαλίδα μεταξύ των δυο γειτονικών κρατών αυξήθηκε σημαντικά (και αυτό παρά τα ποτάμια χρημάτων που εισέρρευσαν στην χώρα μας με τα ευρωπαϊκά προγράμματα σύγκλισης και τα κρατικά δάνεια), με αποτέλεσμα το 2009 η φιλελεύθερη τουρκική οικονομία να είναι 125% μεγαλύτερη από την κρατικοδίαιτη δική μας, δηλαδή υπερδιπλάσια. Σήμερα είναι σχεδόν 400% μεγαλύτερη, δηλαδή σχεδόν πενταπλάσια. Και παρότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε μεγάλη πολιτική κρίση και η τουρκική λίρα έχει χάσει την μισή αξία σε σχέση με το ευρώ [4] η οικονομία της συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η Τουρκία είναι πλέον μέλος της G20 (της ομάδας των 20 πιο οικονομικά ισχυρών κρατών του κόσμου), και βρίσκεται στην θέση 12 ως προς το μέσο εισόδημα των πολιτών σε αγοραστική αξία, και δη μεταξύ Ρωσίας και Αργεντινής. [5]
Τέλος στο δεξί γράφημα παρατηρούμε την εξέλιξη του μέσου εισοδήματος σε αγοραστική αξία (αποτυπωμένα σε δολάρια σταθερής αξίας 2011). Η αποτύπωση του εισοδήματος των πολιτών σε αγοραστική αξία παίρνει υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα κόστους ζωής σε κάθε κράτος, και έτσι αντιπροσωπεύει ένα πιο ακριβές μέτρο της οικονομικής ευμάρειας των πολιτών. Βλέπουμε έκπληκτοι ότι ενώ το 1990 το μέσο εισόδημα των Ελλήνων ήταν σχεδόν το διπλάσιο των Τούρκων, σήμερα οι Τούρκοι μας έχουν ξεπεράσει.
 Για καλύτερη σύγκριση παραθέτω και το μέσο εισόδημα σε αγοραστική αξία στην ευρωζώνη, στην Ρωσία, και στην Αργεντινή. Όπως βλέπουμε η Αργεντινή (η άλλη χώρα με μεγάλους εθνικούς πόρους αλλά με την νοοτροπία του κρατισμού) τα έχει καταφέρει πολύ άσχημα επίσης, και έτσι σήμερα ο μέσος Αργεντινός έχει σημαντική λιγότερη αγοραστική δύναμη από τον μέσο Τούρκο.
Σημειώσεις:
[1] Περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη της οικονομίας ξαφνικά σταμάτησε και το δημόσιο χρέος της χώρας πρακτικά τετραπλασιάστηκε από το σταθερό 20% που ήταν στο 80% του ΑΕΠ. Δείτε τα στοιχεία εδώ https://www.facebook.com/antiantimnimonio/photos/1843001425725366/
[2] Εδώ η εξέλιξη των εν λόγω κρατικών δαπανών και συνεπαγόμενη αύξηση του κρατισμού στην Ελλάδα https://www.facebook.com/antiantimnimonio/photos/2000682316623942
[3] Σε αυτό το λεπτομερές γράφημα βλέπουμε την έκρηξη του δημόσιου χρέους μετά το 2007 όταν η κυβέρνηση Καραμανλή επιτάχυνε τον ήδη πολύ υψηλό ρυθμό αύξησης των κρατικών δαπανών https://www.facebook.com/antiantimnimonio/photos/2224974350861403/
[4] Ο αναγνώστης μπορεί να βρει μια πιο λεπτομερή ανάλυση εδώ https://www.facebook.com/antiantimnimonio/photos/2791668200858679/
[5] Από 0,35 λίρες το ευρώ το 2015 στα 0,16 λίρες σήμερα.
πηγή αριθμών του γραφήματος: Βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας http://bit.ly/goWBdata
παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν:
GDP, constant 2010 US$
GDP per capita, PPP (constant 2011 international $)
Διανέλος Γεωργούδης, Ιανουάριος 2019
Δημιουργία Ξανά

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube