REAL TIME |

Weather Icon

Ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας: Ζητεί από την ΕΕ να μην εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ και προωθεί σχέδιο διχοτόμησης μέσω γεωτρήσεων

Ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας: Ζητεί από την ΕΕ να μην εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ και προωθεί σχέδιο διχοτόμησης μέσω γεωτρήσεων
Εντείνει τις προκλήσεις το καθεστώς Erdogan και απειλεί ευθέως με τετελεσμένα στην Κύπρο και την ΑΟΖ της Μεγαλονήσου
Στα άκρα και με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή οδηγεί την κατάσταση η Τουρκία, που  προκαλεί τόσο την Ελλάδα, όσο και την ΕΕ, με αιχμή του δόρατος το Κυπριακό ενώ τις θέσεις της Άγκυρας φέρεται να υποστηρίζει η Βρετανία. 
Την ίδια ώρα, μέσω των γεωτρήσεων επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο και να παγιώσει το διχοτομικό καθεστώς στη Μεγαλόνησο.
Με non paper προς την Κομισιόν και τους ηγέτες της ΕΕ, με εξαίρεση της Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία ζητά προκλητικά από την ΕΕ να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που αποκαλύπτει το non paper, η Τουρκία υποστηρίζει πως «η κίνηση αυτή υποδεικνύει πως μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στη περιοχή». 
«Είμαστε της άποψης –προσθέτει– ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».
Το «non paper» της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. 
Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιμένει στο αφήγημά της ότι οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται σε νόμιμα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.



Βρετανική παρέμβαση προς όφελος της Τουρκίας


Ανάλογες θέσεις με την Τουρκία, στο νομικό κομμάτι του ζητήματος, διατύπωσε, η Βρετανία, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη παρασκηνιακά, προς όφελος της Άγκυρας και εις βάρος της Λευκωσίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η τοποθέτηση της εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini για έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει «νομικά κενά».
Σύμφωνα με τους Βρετανούς, που επεχείρησαν να συμπαρασύρουν κι άλλα κράτη-μέλη, πάντα προς όφελος της Άγκυρας, η τοποθέτηση Mogherini περί γεωτρήσεων της Τουρκίας στην «ΑΟΖ της Κύπρου» είναι νομικά λανθασμένη, καθώς το σημείο στο οποίο επιχειρεί η Άγκυρα, δεν έχει οριοθετηθεί με διεθνή συμφωνία.
Άρα, σύμφωνα πάντα με το Λονδίνο, η Mogherini και η ΕΕ θα πρέπει να αναφέρονται σε τουρκικές δραστηριότητες στην «ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, τοποθέτηση διά της οποίας επιχειρείται το απόλυτο γκριζάρισμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 
Σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου μέσω των γεωτρήσεων


Την ίδια ώρα, σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου προωθεί μεθοδικά η Άγκυρα  χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ με την αποστολή δύο πλοίων – γεωτρύπανων. 
Το σχέδιο αυτό εξελίσσεται σε πέντε φάσεις. 
Η πρώτη φάση ξεκίνησε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 με την Τουρκία να δηλώνει αδυναμία εξεύρεσης λύσης εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνσα με δημοσίευμα της Real News.
Η δεύτερη φάση του τουρκικού σχεδίου ξεκίνησε αμέσως μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές το 2018 και από εκείνη τη στιγμή τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη αλλά και πολεμικά πλοία επανεμφανίστηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ταυτόχρονα με τους όρους, που θέτουν οι Τουρκοκύπριοι για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα προωθεί για την  «προεδρία» του ψευδοκράτους τον λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» Koudret Ozersay,  ο οποίος είναι σύμφωνος με τη λογική των δύο κρατών στη Μεγαλόνησο
Στην τέταρτη φάση, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε διαφορετικά σημεία της κυπριακής ΑΟΖ, κλείνοντας έτσι τον δρόμο σε οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.    

Το μοντέλο Ταϊβάν

Η Άγκυρα έχει επίγνωση των συσχετισμών, ώστε να γνωρίζει πως η αναγνώριση των κατεχομένων δεν είναι της παρούσης, η διευθέτηση ωστόσο του θέματος με τους υδρογονάνθρακες αφορά όλους και επείγει. 
Για τον λόγο αυτό εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu κάνει λόγο για μοντέλο Ταϊβάν. 
Όπως είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση»  και έφερε ως παράδειγμα την Ταϊβάν, την οποία όπως είπε, δεν αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της. 
Την ίδια ώρα μετά το πλωτό γεωτρύτπανο Fatih, και το Yavuz κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ .
Το Yavuz συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ.
Η Άγκυρα σχεδιάζει γεώτρηση σε βάθος έως και  12.200 μέτρα, με την εξέδρα της  στο εσωτερικό του πλοίου να φτάνει έως και τα 130 τ.μ.
Η κατασκευή του Yavuz ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. 
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, το Yavuz θα δραστηριοποιηθεί στη χερσόνησο της Καρπασίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της Κύπρου, σε βάθος 3.300 μέτρων και για διάστημα τριών μηνών.

Η τακτική των «πολλών μετώπων»

Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές η Άγκυρα ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατηγορία σε βάρος της Αθήνας ότι, τη Συνθήκη της Λωζάνης και καταπιέζει τη «τουρκική μειονότητα», που ζει στη χώρα μας. 
«Η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.
Αυτό  συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.
«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία.
Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα», απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube