Weather Icon

«Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς τρώγατε βελανίδια». …

«Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς τρώγατε βελανίδια». …

Ποιος υπουργός είπε την περίφημη ατάκα σε αξιωματούχο της ΕΟΚ που διερευνούσε το σκάνδαλο του καλαμποκιού… 

Ο Νίκος Αθανασόπουλος, τέως αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο. Καταδικάστηκε  μαζί με τον Σούλη Αποστολόπουλο, πρώην πρόεδρο της κρατικής εμπορικής εταιρείας ITCO. Η συνολική ζημία του δημοσίου από την υπόθεση ανήλθε στα 600.000.000 δραχμές…. 

Στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1981 – 1989) η υπόθεση Κοσκωτά ήταν αυτή που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα. Ωστόσο τρία χρόνια πριν είχε ξεσπάσει το «σκάνδαλο του καλαμποκιού» που είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασόπουλου. 
Στις 8 Μαϊου 1986 το πλοίο «Αλφοσίνα» κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φορτωμένο με 9 τόνους καλαμπόκι, προερχόμενο από το Κόπερ της Γιουγκοσλαβίας. Το καράβι παρέμεινε στο λιμάνι όπου και εφοδιάστηκε, αλλά όπως αποδείχθηκε αργότερα, αυτό έγινε με πλαστά έγγραφα τα οποία έδειχναν ότι το καλαμπόκι είχε φορτωθεί στην Καβάλα και όχι στην Γιουγκοσλαβία. Έτσι, φαινόταν πως το φορτίο ήταν ελληνικό. 

«Βαφτίζοντας» το καλαμπόκι ελληνικό, οι εμπλεκόμενοι επιχείρησαν να αποφύγουν την εισφορά ύψους 182 εκ. δραχμών προς την ΕΟΚ και παράλληλα να επωφεληθούν από την υψηλή τιμή της πώλησης και την καταβολή κοινοτικών επιδοτήσεων. Το φορτίο ανήκε σε κρατική εμπορική εταιρεία η οποία είχε ιδρυθεί επί ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά. Λίγες μέρες αργότερα η εταιρεία πούλησε το φορτίο σε μία άλλη ελβετική, η οποία ήταν συμφερόντων ενός Έλληνα επιχειρηματία με διασυνδέσεις στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος. … 


για τη συνέχεια Mixanitouxronou

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube