REAL TIME |

Weather Icon

Απίστευτες διαστάσεις παίρνει το θέμα Ιμάμογλου-Τραπεζούντας (βίντεο)

  • Εκρέμ Ιμάμογλου (φωτ.: EPA / REPUBLICAN PEOPLE’S PARTY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)
Τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα έκαναν ορισμένες αναφορές στην περίπτωση Ιμάμογλου, εντυπωσιασμένοι προφανώς από το επικοινωνιακό τάλαντο του ανδρός αλλά και από τις επιδόσεις στον ποντιακό χορό, που πράγματι είναι εντυπωσιακές.

Κανείς στην Ελλάδα δεν είπε ότι είναι Έλληνας, ίσα-ίσα, τονίσαμε και εμείς ότι είναι τουρκικής εθνικής συνείδησης και μουσουλμάνος το θρήσκευμα.
Τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ, που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν την… αχίλλειο πτέρνα του δημοφιλούς Εκρέμ, που απειλεί να γκρεμίσει από το νεοοθωμανικό του βάθρο τον Ταγίπ Ερντογάν, άρπαξαν την ευκαιρία. Άρχισαν να κατηγορούν τον Ιμάμογλου ότι έδωσε την ευκαιρία στα ελληνικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για τη νίκη του και να τον παρομοιάζουν σαν τον «Πόντιο που άλωσε την Πόλη», μπερδεύοντας εσκεμμένα το «Πόντιος» που σημαίνει τοπική γεωγραφική ταυτότητα για Έλληνες και Τούρκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους που γεννήθηκαν ή κατάγονται από τον Πόντο, με το «Έλληνας».
Η κατάσταση άρχισε να γίνεται σοβαρή, όταν τη σκυτάλη της εκτόξευσης της «κατηγορίας» για την υποτιθέμενη ελληνική καταγωγή την άρπαξαν στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την Κωνσταντινούπολη, τη Σινώπη και την Κερασούντα, τα οποία στην ουσία έθεσαν υπό αμφισβήτηση την τουρκική καταγωγή και τον πατριωτισμό όλων των Τούρκων πολιτών που κατοικούν ή κατάγονται από την Τραπεζούντα.

Το βίντεο με τις αποδοκιμασίες κατά του Σοϊλού
Το εκπληκτικό που έγινε είναι ότι οι Τραπεζούντιοι, όπου κι αν βρίσκονται, όποιο κόμμα κι αν πιστεύουν, ακόμα και εκείνοι που ψηφίζουν το ΑΚΡ και τον Ερντογάν, ενώθηκαν και έγιναν μια γροθιά, για να απαντήσουν στις «κατηγορίες», δηλώνοντας ότι «όλα θα πάνε και θα γίνουν πολύ καλά», που είναι και το βασικό σύνθημα του Ιμάμογλου στις εκλογές της 23ης Ιουνίου.
Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε αγώνα της Τράμπζονσπορ, οι φίλαθλοί της έγραψαν σε πανό το εξής σύνθημα: «Δεν είμαστε Έλληνες ούτε Ρωμιοί, είμαστε Τραπεζούντιοι».
Το εντυπωσιακό είναι πως δεν έγραψαν στα πανό τους το σύνθημα «Είμαστε καθαροί Τούρκοι», που είναι το πιο δημοφιλές σύνθημα στην Τουρκία, ειδικά όταν τίθενται τέτοιας υφής ζητήματα.
Σε αντίστοιχο ζήτημα που προέκυψε για τους Τσεπνήδες, μια φυλή τουρκομάνων που κατοικεί και στο νομό Τραπεζούντας, είχαν βροντοφωνάξει πολλές φορές το σύνθημα «Çepniyiz, yiğidiz, öz be öz Türküz!», που σημαίνει «Είμαστε Τσεπνήδες, είμαστε γενναίοι, είμαστε καθαροί Τούρκοι». 
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που βίωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ερντογάν, Σουλεϊμάν Σοϊλού, όταν προχθές έφθασε στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας, όπου ο υποψήφιος δήμαρχος του AKP, έλαβε ποσοστό 65% (στις εθνικές εκλογές το AKP έλαβε 55%), ήρθε αντιμέτωπος με την οργή των Τραπεζουντίων, οι οποίοι του φώναζαν μαζικά το σύνθημα του Ιμάμογλου «όλα θα πάνε και θα γίνουν πολύ καλά», ενώ τον καλούσαν να… βάλει μυαλό («Akıllı ol Soylu»). Αυτά που έζησε ο Σοϊλού στην Τραπεζούντα λαμβάνουν άλλες διαστάσεις, αν ληφθούν υπόψη δύο πράγματα: α) Ότι ο υπουργός Εσωτερικών, που είναι από τους πιο δημοφιλείς στους εθνικιστικούς και «πατριωτικούς» κύκλους της Τουρκίας, λόγω των επιδόσεών του στο κυνήγι των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, είχε κάνει μια υποτιμητική δήλωση για τον Ιμάμογλου μια μέρα πριν, β) πως και ο ίδιος ο Σοϊλού είναι Τραπεζούντιος και το γιουχάρισμα από τους συντοπίτες τους έχει ιδιαίτερη σημασία.
Πάντως πραγματικά έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη αυτού του θέματος. Να δούμε πού και πώς θα καταλήξει. Και να μην ξεχνάμε ότι η Τραπεζούντα ήταν επί 2,5 αιώνες πρωτεύουσα Αυτοκρατορίας, όταν η Άγκυρα ήταν μια μικρή κώμη.
Σάββας Καλεντερίδης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube