Πού είναι η Ελλάδα; Γιατί δεν αντιδρά ως εγγυήτρια δύναμη στην τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ

του  Λουκή Λουκαΐδης*
Εφόσον πρέπει να επικαλούμαστε οτιδήποτε πλέον βοηθά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ. έστω και αν δεν είναι αποτελεσματικό όπως θα θέλαμε, δεν πρέπει να ξεχνούμε και ορισμένες Συνθήκες που διέπουν το καθεστώς της Κύπρου. Μια από αυτές είναι η Συνθήκη Εγγυήσεως σύμφωνα με την οποία τρεις χώρες η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αγγλία έχουν εγγυηθεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Για την Τουρκία, βεβαίως, δεν ισχύει πλέον αυτή η Συνθήκη, αφού την παραβίασε και συνεχίζει να την παραβιάζει. Ούτε είναι νοητό να αποταθούμε στην Αγγλία η οποία έκδηλα είναι εχθρική προς τη χώρα μας, αλλά παραβίασε και τη Συνθήκη αφού δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την τουρκική εισβολή και κατοχή. Παραμένει η Ελλάδα η οποία γνωρίζουμε βεβαίως ότι είναι αδύνατη στρατιωτικά και οικονομικά και δεν είναι σε θέση να δράσει αποτελεσματικά έναντι στην τουρκική βουλιμία, είτε στρατιωτικά, όπως θα έπρεπε να ήταν η περίπτωση, είτε με άλλες κυρώσεις. Υπάρχει όμως περιθώριο δυναμικής αντίδρασης με τη μορφή μιας διεθνούς εκστρατείας επιστρατεύοντας κάθε διπλωματικό μέσο και αποτεινόμενη σε κάθε διεθνές όργανο. 

Το ερώτημα είναι αν έκανε οτιδήποτε και μας διέφυγε διότι δεν είδαμε καμία κίνηση στο διεθνές πεδίο ή άλλη διπλωματική ενέργεια. Αντίθετα, παρακολουθώντας ένας τις συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων γίνεται δυστυχής βλέποντας ότι το μόνο που απασχολεί κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πώς θα εκθέσει ο ένας τον άλλο για να κερδίσουν τις εκλογές. Τα δε λόγια που χρησιμοποιούνται δεν έχουν καν σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Οι ύβρεις που χρησιμοποιούν ιδίως οι δύο αρχηγοί των κομμάτων αυτών, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, ξεπερνούν εκείνη των πεζοδρομίων και εισέρχονται στα επίπεδα χαμαιτυπείων. Η κατάσταση είναι δραματική. Να ακούς τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού να ανταλλάσσουν ύβρεις όπως «απατεώνες», «κλέφτες», «ψεύτες» «μιζαδόροι» «γλείφτες» και χειρότερα. Και για το προεξέχον εθνικό μας θέμα της  Κύπρου ούτε λέξη. Εδώ ένα νησί που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Έλληνες με ελληνική ιστορία αιώνων το έχασε η Ελλάδα με τις πολιτικές του καλού παιδιού που κατέληξαν στη Ζυρίχη. Έγινε η τουρκική απόβαση και ο Καραμανλής μας είπε ότι λόγω αποστάσεως είναι αδύνατο να μας βοηθήσει. Και αυτό επειδή φοβόταν μήπως του επιτεθεί η Τουρκία στα νησιά. Η πιο «τολμηρή» πράξη που έκανε σχετικά με την τουρκική εισβολή ήταν να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ! Και έκλαιγαν Αμερικανοί και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για την απόσυρση της Ελλάδας… Δεν άργησαν, βεβαίως, να ξαναεισέλθουν γιατί δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να σταθούν στα πόδια τους. Γιατί δεν αποτάθηκε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; 

Γιατί δεν επιστράτευσε όλους τους διπλωμάτες της για να κινηθούν προς την κατεύθυνση καταγγελίας της τουρκικής παρανομίας; Όταν ήμουν στην Ευρώπη, 20 περίπου χρόνια μετά την εισβολή, γνώρισα πολλούς Έλληνες διπλωμάτες και μη στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες. Όλοι με διαβεβαίωναν πως έχουμε δίκιο αλλά οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν στοιχειώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Ένας από αυτούς, λόγω άγνοιας του προβλήματος, μου ζήτησε να του ετοιμάσω μια ομιλία προς όφελος της Κύπρου. Μας έφεραν το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή. Τι έκαναν έκτοτε για να μας βοηθήσουν; Εκτός από τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν κατά την εισβολή, η ελληνική ηγεσία ψέλλιζε μόνο ορισμένα πικρόχολα λόγια για την Τουρκία. Και η ιστορία συνεχίζεται. Δεν μπορούσαν τουλάχιστον για αυτό το θέμα να ομοφωνήσουν τα κόμματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να πάψουν να αλληλοβρίζονται και να σχηματίσουν μια πανελλαδική πολιτική πιο αιχμηρή από την παρούσα απραξία, διότι αυτό δεν είναι μόνο ηθικά επιβεβλημένο, αλλά είναι και νομικά επιτακτικό; 
Εκτός βέβαια αν θέλουν να αποβάλλουν τον «πονοκέφαλο» του Κυπριακού από τα ελληνικά θέματα. Και ακούστηκαν δυστυχώς τέτοιες φωνές στο παρελθόν και από πολιτικούς και από απλούς πολίτες. Δεν υπάρχει λόγος να επιδεικνύουν συνέχεια τον φόβο τους προς την Τουρκία και να τρομοκρατούνται για τις νησίδες όπως τα Ίμια ενώ στην Κύπρο κυματίζει στον Πενταδάκτυλο η τουρκική σημαία. Και από τις μίζες τις πολλές και τα σκάνδαλα με το φαγοπότι του δημοσίου χρήματος θα μπορούσαν να στρέψουν το βλέμμα τους και τις ενέργειές τους προς την τραγική Κύπρο. Είναι καιρός να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν και να αρχίσουν να διαμαρτύρονται  διεθνώς και καθημερινά για τους Έλληνες αδερφούς τους στην Κύπρο. 
* Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.
ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/727551/poy-einai-i-ellada

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube