REAL TIME |

Weather Icon

Σερ Άλαν Ντάνκαν απαντά στις αντιδράσεις εναντίον των δηλώσεων του για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Με μικρή αλλά όχι αρκετή διαφοροποίηση 
Ο Σερ Άλαν Ντάνκαν με τον Ομέρ Τσελίκ
(Από ραδιοφωνική ανταπόκριση στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο 13.6.2019 Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου από 20.01’  σύνδεσμος στο τέλος)
Ενόσω ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αρνείται να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή που έλαβε από την βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με ημερομηνία  26 Μαΐου 2019, και επίσης ούτε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ δεν αναρτά ολόκληρη την επιστολή που της έστειλε και εκείνης ο Σερ Άλαν Ντάνκαν με ημερ. 3 Ιουνίου 2019,  παρά μόνο αποσπασματικά (δέστε στο σύνδεσμο που περιλαμβάνω πιο κάτω από την ιστοσελίδα της ΕΚΟ) , ο  Πρόεδρος της ΕΚΕΚΑ Λεωνίδας Λεωνίδου δημοσιοποίησε την απαντητική επιστολή του Σερ  Αλαν Ντάνκαν σε δική του επιστολή και τον ευχαριστούμε. Οι επιστολές δεν είναι προσωπικές ούτε εμπιστευτικές.  (ΕΚΕΚΑ – Επιτροπή Κατεχομένων Εδαφών  Αγγλίας. Να υπενθυμίσω ότι στην «γιορτή» στο Παλάτι στις 4.3..2019 που διοργάνωσε το Φόρειν ΄Οφις του Σερ Άλαν Ντάνκαν,  ο ΛΛ ήταν μεταξύ εκείνων που δεν είχαν καλεστεί.)

Εξ΄οσων γνωρίζουμε  η επιστολή προς  Λεωνίδα Λεωνίδου είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη προς Χρήστο Καραολή Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ, με ορισμένες διαφοροποιήσεις που απαντούν στα όσα του έγραψε στην δική του επιστολή ο Λεωνίδου, όπως και πανομοιότυπη με εκείνη που έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την Τερέζα Μέι που αρνείται να δώσει στην δημοσιότητα.   Σήμερα με κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Ελευθερία»  Λονδίνου το επιβεβαιώνει.

Παραθέτω τόσο την επιστολή Λεωνίδα Λεωνίδου  προς Σερ Άλαν Ντάνκαν 13 Μαΐου 2019 όσο και την απάντηση του Σερ Άλαν Ντάνκαν ημερ. 6 Ιουνίου 2019 που ανάρτησε ο Λεωνίδου χθες (12.6.2019) στο facebook του.
Πρώτα η επιστολή Λεωνίδου προς Σερ Άλαν ημερ. 13 Μαίου 2019
«Έχοντας  διαβάσει το μήνυμα σας στο twitter ημερ 9 Μαΐου 2019 ότι «ανησυχείτε για την ανακοίνωση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου» και ότι « η κατάσταση ΠΡΕΠΕΙ να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση η ανάπτυξη υδρογονανθράκων πρέπει να  είναι προς το όφελος όλων των Κυπρίων και να υποστηρίζει μια διευθέτηση», καλωσορίζουμε ότι «παρακολουθείτε στενά τις σοβαρές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο» που προκαλούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Στη συνέχεια ο κ. Λεωνίδου τονίζει ότι η Τουρκία είναι που παραβιάζει το διεθνή νόμο  από το 1974 με την παράνομη εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους επικαλούμενη την δικαιολογία ότι το κάνει για να «υποστηρίξει» τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με 40,000 στρατιώτες , αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα μετατρέποντας τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα με τους έποικους κτλ  τονίζει ότι είναι με την ίδια δικαιολογία που η Τουρκία ξεκίνησε την νέα  φάση της κατοχής εισβάλοντας στην κυπριακή ΑΟΖ εις πλήρη παραβίαση του Διεθνούς δικαίου των Θαλασσών.
Και έκλεισε την επιστολή του κ. Λεωνίδου απαιτώντας η βρετανική κυβέρνηση βάση των υποχρεώσεων της ως εγγυήτρια δύναμη για την κυριαρχία της ΚΔ να επέμβει και να σταματήσει την παράνομη πράξη.  Και τόνισε ότι η διαχρονική βρετανικής  εμπνεύσεως  πολιτική του ‘equal footing’  (επί ισοις όροις) τίποτα δεν απέδωσε, βοήθησε την Τουρκία να διατηρήσει το στάτους κβο και ότι είναι η Τουρκία που δημιουργεί τη κρίση και είναι η Τουρκία που πρέπει να σταματήσει τις παράνομες πράξεις της και την αποκλιμάκωση.
Η απάντηση του Σερ Άλαν Ντάνκαν 6 Ιουνίου 2019 5 παραγράφων
Στη πρώτη παράγραφο τον ευχαριστεί για την επιστολή.
Στη  δεύτερη παράγραφο ο Σερ Άλαν Ντάνκαν  αφού γράφει « Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία», προσθέτει  πως «  Όπως δήλωσα στη Βουλή, έχω συζητήσει το θέμα με τον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο και ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα είχε επαφές με τον Τούρκο Υπουργό για Εξωτερικές Υποθέσεις καλώντας αποκλιμάκωση.  Υπήρξαμε ξεκάθαροι με την Τουρκία τόσο δημόσια όσο κα ιδιωτικά ότι είμαστε αντίθετοι με τα σχέδια τους για γεώτρηση. Η θέση του ΗΒ είναι ότι συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί  το πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες στην διεθνή συμφωνημένη ΑΟΖ της».
Στη Βουλή στις 14 Μαΐου 2019, όμως, ο Σερ Άλαν Ντάνκαν δεν είπε αυτά. Αντιγράφω αυτούσια την δήλωσή του, που ξεσήκωσε θύελλες.
«Χθές,  (13.5.2019)  συναντήθηκα με τον τούρκο πρέσβη και είχα εποικοδομητικές συνομιλίες  μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
(Yesterday, I met the Turkish ambassador and had very constructive discussions with him. The position of the UK is that, in line with the UN convention on the law of the sea, exploratory drilling should not proceed in any area where sovereignty is under dispute).
Στην 3η παράγραφο ο Σερ Αλαν Ντάνκαν γράφει ότι «είναι αναγκαίο για την σταθερότητα στην Μεσόγειο και για την ακεραιότητα των νόμων βασισμένων στο διεθνή σύστημα για αμφισβητήσεις (disputes)  όπως αυτή (η υπογράμμιση δική μου Φ.Α)  να λύονται όχι με βία, στρατιωτικώς  ή με εξαναγκασμό, αλλά μέσω διαλόγου σύμφωνα με το διεθνή νόμο.  Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ΚΔ και την ευρύτερη περιοχή προς αυτή τη κατεύθυνση.  Για τον ίδιο λόγο, συνεχίζουμε να  δίνουμε μεγάλη σημασία στην εξασφάλιση μακροχρόνιας διευθέτησης στην διαίρεσης της Κύπρου και καλούμε όλες τις πλευρές να  βρουν τρόπους που τα αποθέματα των πόρων του νησιού μπορούν να υποστηρίξουν τη λύση προς το όφελος  όλων των Κυπρίων».
Υπογραμμίζω τις λέξεις «that disputes such as this ». Ο  Σερ Άλαν Ντάνκαν μάλλον με αυτή του την αναφορά, φαίνεται να επιμένει ότι υπάρχει αμφισβήτηση σύμφωνα και με την δήλωση που έκανε στη Βουλή περί «αμφισβητούμενης» περιοχής.
Στην 4η παράγραφο του προς Λεωνίδου ο Σερ Άλαν Ντάνκαν απάντησε στα όσα του έγραψε ο Λεωνίδου για τις υποχρεώσεις του ΗΒ βάση της Συνθήκης Εγγυήσεως.
Έγραψε «Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για διευθέτηση, είναι απαραίτητο για τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για ένα τελικό ντίλ (deal). Αυτό θα συνεπάγεται τη συμφωνία αμφοτέρων των ηγετών, την υποστήριξη της Ελλάδας και  Τουρκίας και – σημαντικότερα- ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα στην κάθε κοινότητα. Στο θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, το ΗΒ πάντοτε το έκανε ξεκάθαρο ότι είναι ανοικτό σε όποια διευθέτηση οι δυο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να συμφωνήσουν  για την αντιμετώπιση των αναγκών ασφάλειας των δύο κυπριακών κοινοτήτων».
Ο Σερ Άλαν Ντάνκαν, δεν λέγει ότι το ΗΒ δεν θέλει να συνεχίσει … εγγυητής της ΚΔ όπως επανειλημμένα μας λένε τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες, αλλά  ότι το ΗΒ είναι ανοικτό να συζητήσει.
Στην 5η και τελευταία παράγραφο ο Σερ Άλαν Ντάνκαν διαβεβαιώνει την ΕΚΕΚΑ ότι το ΗΒ συνεχίζει να υποστηρίξει ως δίκαιη και διαρκή διευθέτηση για επανένωση της Κύπρου το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας ως το καλύτερο.
Και αυτό για όσους ίσως να εξέλαβαν  ότι η Βρετανία σταμάτησε να υποστηρίζει την ΔΔΟ με το γεγονός ότι για λόγους σκοπιμότητας ο ΄Υπατος Αρμοστής στην ομιλία του στα γενέθλια της Βασίλισσας απέφυγε να αναφερθεί σ΄αυτήν και μίλησε για… δημοκρατική λύση!.
Μετά το  περιεχόμενο της επιστολής προς Λεωνίδου  και εκείνο προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ (το περιεχόμενο του οποίου είναι σχεδόν πανομοιότυπο) που η τελευταία δεν αναρτά στην αυθεντική της μορφή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να δημοσιοποιήσει και την δική του επιστολή από την Τερέζα Μέι.  Το περιεχόμενό της αφορά ολόκληρο το λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Δεν είναι… προσωπική υπόθεση το Κυπριακό.
Στις  επιστολές του καθώς ο Σερ Άλαν Ντάνκαν αναφέρεται στις παραστάσεις που έκαναν προς την Τουρκία και ότι είναι εναντίον των τουρκικών σχεδίων  για γεωτρήσεις, που είναι μια θετική εξέλιξη,  σε καμία περίπτωση δεν γράφτηκε  ότι της ζήτησαν να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ όπου βρίσκεται 36 μίλια από την Πάφο…
Εν τω μεταξύ στη σημερινή της έκδοση (13.6.2019)  η εφημερίδα «Ελευθερία», σε κύριο άρθρο της με τίτλο « Η στροφή Άλαν Ντάνκαν…» αφού τονίζει ότι μετά τις απαράδεκτες τοποθετήσεις του Σερ Άλαν Ντάνκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων και την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Παροικίας και της κυπριακής κυβέρνησης η βρετανική κυβέρνηση διαφοροποίησε τη θέση της προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί, να μη μας ικανοποιεί 100% η νέα θέση της Βρετανίας δεν μπορούμε όμως να μη σημειώσουμε την αλλαγή που επήλθε, έγραψε.
Η επιστολή Ντάνκαν προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ, συνεχίζει το άρθρο, «και οι γραπτές απαντήσεις που έδωσε σε άλλες οργανώσεις και ιδιώτες στην Παροικία καθιστούν σαφές ότι αποδοκιμάζεται  η χρήση βίας και στρατιωτικών μέσων από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ… Στην επιστολή Άλαν Ντάνκαν- που είναι πανομοιότυπη με εκείνη που έστειλε  η πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Αναστασιάδη – αναγνωρίζεται πλήρως το κυριαρχικό δικαίωμα της ΚΔ εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ της.   Δηλαδή η Κύπρος δεν καθόρισε τα όρια της ΑΟΖ αυθαίρετα αλλά σύμφωνα με τον διεθνή Νόμο…»  Η εφημερίδα στην συνέχεια  γράφει ότι ορθά επισημαίνεται στην επιστολή Άλαν Ντάνκαν ότι οι οποιεσδήποτε διαφορές ή αμφισβητήσεις λύνονται όχι με τη χρήση βίας αλλά βάση του ισχύοντος συστήματος διεθνών κανόνων. (Σημ. Φ.Α-   Σημειώνω όμως εδώ  ότι στην επιστολή προς Λ. Λεωνίδου ο Σερ Άλαν Ντάνκαν αναφέρεται σε «αμφισβητήσεις (disputes) όπως αυτή», που μάλλον θα υπάρχει η ίδια αναφορά και στην επιστολή του προς την Εθνική Ομοσπονδία που δεν αναρτήθηκε αν όχι και σε εκείνη της Πρωθυπουργού προς Αναστασιάδη.) 
Και ολοκληρώνει η «Ελευθερία» -«Βέβαια το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να είμαστε σε εγρήγορση. Η βρετανική κυβέρνηση αλλάζει και το Φόρειν ¨Οφις θα έχει νέους πολιτικούς προϊστάμενους.».
www.eleftheria.co.uk   23.6.2019
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 12.6.2019
Ανταπόκριση της γράφουσας από το Ράδιο Πρώτο  13.6.2019
Η περιορισμένη ανάρτηση της ΕΚΟ στην ιστοσελίδα της δίχως να αναρτά αυτούσια την επιστολή Σερ Άλαν Ντάνκαν 3.6.2019
Europe Minister responds to Federation letter saying “we oppose [Turkey’s] plans to drill”
Europe and Americas Minister, Rt Hon Sir Alan Duncan MP, has responded to the Federation’s open letter regarding Turkey’s illegal incursion into Cyprus’ Exclusive Economic Zone (“EEZ”). In a response dated 3rd June, the Minister stated that he had raised the issue with the Turkish Ambassador in London, and the British Ambassador in Ankara had also engaged with the Turkish Foreign Ministry, to urge de-escalation. He went on to say:  “We have been clear both publicly and privately that we oppose their plans to drill”, urging “dialogue, in accordance with International law” to be used, not “force, militarisation or coercion”.
The Federation President, Christos Karaolis, wrote to the Minister following his response to an oral question by Bambos Charalambous MP on 14th May 2019 urging the UK Government to: clearly condemn Turkey’s action; call on Turkey to remove its drilling vessels and warships from the Republic of Cyprus’ EEZ and; take action to ensure that this happened. In his letter, the Federation President also highlighted that the Labour Party, Scottish National Party, Liberal Democrats as well as individual Parliamentarians (including Rt Hon Sir Roger Gale MP, Bambos Charalambous MP, Matthew Offord MP, Rt Hon Theresa Villiers MP, Julian Knight MP and Catherine West MP) had already condemned Turkey’s actions and called on the UK Government to do the same.
The Minister went on to re-affirm the position of the U.K. Government that it recognises the sovereign right of the Republic of Cyprus to exploit its oil and gas. In closing the Minister highlighted the ever closer cooperation between the U.K. and Cyprus and said “I want to reassure the National Federation of Cypriots in the UK of the great importance the U.K. attaches to this enduring friendship”
The Federation’s Open letter can be found here
Η επιστολή της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας εδώ –
62582892_2304469426257840_9094281078172024832_n
Η απαντητική επιστολή Σερ Άλαν Ντάνκαν προς Λεωνίδα Λεωνίδου
Η επιστολή Λεωνίδα Λεωνίδου προς Σερ Άλαν Ντάνκαν

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube