Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 21 Ιουνίου 2019

Τα “Τσερνόμπιλ” της Δύσης…

Στη δημοφιλή σειρά “Τσερνόμπιλ” της HBO που προβάλλεται αυτήν την περίοδο περιγράφονται με ρεαλιστικό τρόπο τα αίτια και τα γεγονότα της μεγαλύτερης καταστροφής που γνώρισε ο πλανήτης.
Σε κάποια σκηνή  o αναπληρωτής πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ Μπόρις Στσερμπίνα σηκώνεται κατά τη διάρκεια της δίκης που αναζητούσε τα αίτια της καταστροφής και διατάζει τον πρόεδρο του δικαστηρίου να επιτρέψει στον πυρηνικό επιστήμονα  Λεγκάσοφ να συνεχίσει την κατάθεσή του προκειμένου να υποστηρίξει την άποψή του πως το ατύχημα οφειλόταν κατά ένα σημαντικό μέρος σε τεχνικό ελάττωμα  του σοβιετικής κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα.
Το βαθύ κράτος μέσω της  Κα-Γκε-Μπε προσπαθούσε να συγκαλύψει το ελάττωμα γιατί ως γνωστόν αφού  το Κομμουνιστικό Κόμμα διαθέτει κάτι σαν το αλάθητο του Πάπα, δεν μπορούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες να έχουν ελαττώματα.
Αρκετά χρόνια νωρίτερα η Κα-Γκε-Μπε είχε αποκρύψει παρόμοια έκθεση άλλου σοβιετικού πυρηνικού επιστήμονα (Βολκόφ) οδηγώντας τον ίδιο στην απομόνωση και αυτοκτονία.
Αν το καθεστώς είχε λάβει υπόψη εκείνην την έκθεση και είχε κάνει τις αποσύρσεις και τις αναγκαίες  μετατροπές, το οικονομικό κόστος αλλά και το πολιτικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, υγειονομικό και ανθρώπινο κόστος θα ήταν μικρότερο από αυτό που πλήρωσε μετά το ατύχημα.
Αρκετά χρόνια αργότερα ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ είχε δηλώσει πως το Τσερνόμπιλ ήταν μια από τις αιτίες της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube