Weather Icon
Γενικά θέματα , Τουρκία 26 Ιουνίου 2019

Η Τουρκία δεν μπλοφάρει

Του Κώστα Υφαντή*
yfΗ τελευταία σοβαρή κρίση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χρονολογείται ακριβώς πριν είκοσι χρόνια, όταν «ιδιωτικοποιήθηκε» η ελληνική εξωτερική πολιτική και το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη/αρπαγή του Αμπντουλά Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Η κρίση έληξε με τον διεθνή εξευτελισμό της Αθήνας. Ακολούθησε η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και ο εκλογικός εξοστρακισμός της παλιάς κραταιάς κεμαλικής φρουράς και η άνοδος των συντηρητικών του AKP και του Ταγίπ Ερντογάν.

Η εικοσαετία 1999-2019 είναι η μεγαλύτερη περίοδος χωρίς μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μία περίοδος κατά την οποία άνθησε το διμερές εμπόριο, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τουριστικές ροές, δημιουργήθηκαν θεσμοί και προσδοκίες διαλόγου. Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα παρέμειναν άλυτα, έγινε μία ουσιαστική προσπάθεια οι δύο χώρες να αποκτήσουν ουσιαστικά πλαίσια συνεργασίας σε πεδία χαμηλής πολιτικής. Φυσικά η ένταση δεν έλειψε, αλλά διατηρήθηκε σε χαμηλά και απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube