Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν 27 Ιουνίου 2019

Ιράν: «Η αντίδρασή μας θα είναι ισχυρότερη αν οι ΗΠΑ παραβιάσουν ξανά τα σύνορά μας»

REUTERS/CARLOS BARRIA
Η αντίδραση της Τεχεράνης «θα είναι ισχυρότερη» αν οι ΗΠΑ παραβιάσουν ξανά τα σύνορα του Ιράν, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, μία εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό, τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
«Η κατάρριψη του drone τους ήταν μια καλή εμπειρία για αυτούς ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετικότητα στα σύνορά μας» ανέφερε ο Λαριτζανί.
«Η αντίδραση του Ιράν θα είναι ισχυρότερη, αν επαναλάβουν το λάθος να παραβιάσουν τα σύνορά μας» διαμήνυσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε σήμερα από το Τόκιο ότι θα κάνει «τα μέγιστα» τις επόμενες ημέρες ώστε «να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση» μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.  «Θα κάνουμε τα μέγιστα» ώστε «κανείς να μην πράξει κάτι το ανεπανόρθωτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ιαπωνία. «Είναι ζωτικής σημασίας σήμερα όλες οι πλευρές να αμβλύνουν την ένταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι αύριο Παρασκευή στο πλαίσιο της Συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ώστε «να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στρατιωτικού τύπου». Σημείωσε επίσης πως πρέπει «να διατηρηθεί η πίεση» στο Ιράν, κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015. «Συνομίλησα με τον πρόεδρο (του Ιράν Χασάν Ροχανί στο τηλέφωνο την Τρίτη) και του είπα ότι οποιαδήποτε αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία θα ήταν λάθος, όπως και κάθε ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε.
Ο Μακρόν διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι γαλλικές αρχές, το αμερικανικό μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Ιράν στις 20 Ιουνίου «ήταν στον διεθνή χώρο» και όχι στον ιρανικό εναέριο χώρο, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη. Αντίθετα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το drone κατερρίφθη στον ιρανικό εναέριο χώρο. «Διαθέτω πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες το drone βρισκόταν στον ιρανικό εναέριο χώρο», τόνισε ο Πατρούσεφ. 
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι το Παρίσι μοιράζεται με την Ουάσιγκτον «τον ίδιο στρατηγικό στόχο», δηλαδή να διασφαλίσουν ότι «το Ιράν δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube