Weather Icon

Γιατί είναι ανούσια η συζήτηση περί πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% ή 2,5%

Η ανάγκη δημιουργίας υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων κάθε χρόνο στην Ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, δεν προέκυψε από μία διαστροφική τεχνοκρατική εμμονή που σκοπό είχε να βασανίσει τους Έλληνες.
Η Ελλάδα, μετά τις αλλεπάλληλες διευθετήσεις του τεράστιου δημοσίου Χρέους της, έχει μία και μόνον μία υποχρέωση:
  • Δεν έχει δικαίωμα να αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος της. Οφείλει να πληρώνει τα τοκοχρεολύσια κάθε χρόνου χωρίς να προσφύγει σε νέο δανεισμό. Στο εξής κάθε έκδοση ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας οφείλει να αντικαθιστά τον υφιστάμενο διακρατικό δανεισμό ή τα δάνεια του ESM με χρήματα από τις αγορές.
Για τα επόμενα χρόνια, τα τοκοχρεολύσια υπολογίζονται σε 6-7 δις Ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι το ποσό που η Ελλάδα οφείλει να πληρώνει χωρίς να καταφεύγει σε δανεισμό. Με τα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας αυτό αντιστοιχεί σε 3,5% του ΑΕΠ.
Αν όμως με μια πραγματική αναπτυξιακή πολιτική, μ’ ένα σχέδιο πραγματικής προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας προσεγγίσουν τους αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης όλων των μεταμνημονιακών οικονομιών, το ίδιο ακριβώς ποσό, δηλαδή τα 6-7 δις Ευρώ το χρόνο θα αντιστοιχούν σε σαφώς μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ.

για τη συνέχεια Banks

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube