REAL TIME |

Weather Icon

Το Αμερικανικό LNG Κατακλύζει τις Ευρωπαϊκές Αγορές- Η Ελλάδα Προμηθεύεται στην Ακριβότερη Τιμή

Το Αμερικανικό LNG Κατακλύζει τις Ευρωπαϊκές Αγορές- Η Ελλάδα Προμηθεύεται στην Ακριβότερη Τιμή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Εντυπωσιακή ήταν η διείσδυση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα το τρίμηνο Δεκέμβριος 2018-Φεβρουάριος 2019. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν στις 30 Απριλίου, περισσότερα από 7 εκατ. κυβικά πόδια αμερικανικού LNG εισήχθησαν στην ελληνική αγορά την εν λόγω χρονική περίοδο.
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι πως από τα στοιχεία προκύπτει ότι η τιμή του υγροποιημένου αερίου που εισάγεται στην ελληνική αγορά είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, λόγω, κυρίως, του χαμηλότερου όγκου των ποσοτήτων, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των μεγάλων χωρών της Ευρώπης.
Στην ακριβότερη τιμή εισαγωγής συμβάλει, επιπροσθέτως, το γεγονός ότι το εμπόριο LNG με τις ΗΠΑ αποτελεί μια πρόσφατη δραστηριότητα, τόσο για τη ΔΕΠΑ, όσο και για τον Όμιλο Μυτιληναίος, που ήταν από τις πρώτες ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναζήτησαν νέες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας οι πρώτες ποσότητες αμερικανικού LNG στην Ελλάδα έφθασαν τον Δεκέμβριο του 2018, με την εισαγωγή 3,722 εκατ. κυβικών ποδιών, με μέση τιμή 7,62 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια. Η επόμενη ελληνική εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, με 3,394 εκατ. κυβικά πόδια και χαμηλότερη τιμή, που καθορίστηκε σε 6,84 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια.

Στο αμερικανικό LNG έχουν στραφεί όμως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και με ιδιαιτέρως ανταγωνιστικότερη τιμή έναντι της Ελλάδας.


Για παράδειγμα, η Γαλλία εισήγαγε τον Ιανουάριο 7,303 εκατ. κυβικά πόδια, με τιμή 3,94 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αγόρασε ποσότητες συνολικού ύψους 18,29 εκατ. κυβικών ποδιών, σε τιμές που κυμάνθηκαν μεταξύ 6,72 και 7,47 δολαρίων ανά χίλια κυβικά πόδια.
Αντιστοίχως, η Ισπανία εισήγαγε, τον Φεβρουάριο, 6,748 εκατ. κυβικά πόδια, με τιμή 5,05 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια και η Πορτογαλία 3,720 εκατ. κυβικά πόδια, προς 3,97 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια.
Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στραφεί στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, η Βρετανία είναι εκείνη που απολαμβάνει των χαμηλότερων τιμών. Τον Φεβρουαρίου εισήγαγε 3,711 εκατ. κυβικά πόδια LNG με τιμή 3,52 δολάρια τα χίλια κυβικά πόδια, ενώ τον Νοέμβριο του 2018,  προμηθεύτηκε φορτία συνολικού ύψους 20,695 εκατ. κυβικών ποδιών με μέση τιμή 5,65 δολάρια.
Τέλος, από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε τον Φεβρουάριο 6,483 εκατ. κυβικά πόδια προς 6,64 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια, όταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα προμηθεύτηκε αμερικανικό LNG, ύψους 9,829 εκατ. κυβικών ποδιών προς 5,33 δολάρια και τον Δεκέμβριο του 2018, φορτία 13,598 εκατ. κυβικών ποδιών έναντι 6,37 δολαρίων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube