REAL TIME |

Weather Icon
Γεωπολιτική , ΗΠΑ , Κίνα 28 Μαΐου 2019

Forbes : Η Αμερική αρχίζει να βλέπει της συνέπειες του λάθους της να βοηθήσει την Κίνα να ανέβει


Από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έως τον Ινδικό Ωκεανό και την αφρικανική ήπειρο, η Κίνα ανελίσσεται γρήγορα, απειλώντας τη μακρά κυριαρχία της Αμερικής.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δημιουργούν γεωπολιτικούς κινδύνους που αρχίζουν να εξαπλώνονται πέρα από το εμπόριο.
 
Η άνοδος της Κίνας δεν συνέβη κατά τύχη. Συνέβη συστηματικά, υπό την ευγενική χορηγία των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων, που επέτρεψαν στην Κίνα να ξεκινήσει να υλοποιεί τη μεγάλη στρατηγική της.
 
Αυτό σύμφωνα με μια πρόσφατη ειδική ανάλυση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις, από τον Πρόεδρο Κλίντον μέχρι τον Πρόεδρο Ομπάμα, υποτίμησαν τις στρατηγικές προθέσεις της Κίνας σε πολλαπλά μέτωπα και έκαναν αισιόδοξες δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. 
Ενώ αυτοί οι Πρόεδροι έκαναν τόσο αισιόδοξες δηλώσεις για σχεδόν είκοσι χρόνια, η Κίνα εφάρμοζε μια μεγάλη στρατηγική υπό τον Xi Jinping: χρησιμοποίησε γεωοικονομικά εργαλεία για να εκβιάσει τους γείτονες της και άλλους, με πιο πρόσφατο την πρωτοβουλία “Μια Ζώνη Ένας Δρόμος”, παραβίασε τις διεθνείς εμπορικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, χειραγώγησε το νόμισμά της για να αποσπάσει εμπορικά οφέλη, απείλησε την Ταϊβάν, ενίσχυσε τις στρατιωτικές της δυνάμεις για να απωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρα από την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, δημιούργησε και στρατιωτικοποίησε τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου… και ανέπτυξε υπομονετικά και αυξητικά την εξουσία και επιρροή της με τον στρατηγικό στόχο να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κυρίαρχη δύναμη στην Ασία.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube