Weather Icon

DW: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Πάπα σε Βουλγαρία και Σκόπια

EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT
Με την περιοδεία αυτή ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν βρίσκει όμως ανταπόκριση. Στα Σκόπια ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας επισκέπεται το σπίτι της Μητέρας Τερέζας.
Τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στα Σκόπια, χώρες που επισκέπτεται από σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, η πλειονότητα των κατοίκων είναι ορθόδοξοι. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη σημασία των επισκέψεων σε δύο χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης. Πρόκειται για το 28ο ταξίδι του στο εξωτερικό και το 11ο στην Ευρώπη. Ήδη το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στη Σόφια, όπου έγινε δεκτός με όλες τις τιμές από τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόικο Μπoρίσοφ.
«Τιμητική η επίσκεψη για μας»

«Ως ορθόδοξος θεολόγος θεωρώ την επίσκεψη του Πάπα στη Βουλγαρία ως μια τιμή ακόμη και για μας τους Ορθόδοξους» δηλώνει στη Deutsche Welle ο θεολόγος Μπόγινταρ Αντόνοφ, που έχει σπουδάξει ορθόδοξη θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. «Παρά το ότι η Ιερά Σύνοδος αποστασιοποιήθηκε κάπως από την επίσκεψη, οι πιστοί αντέδρασαν πολύ θετικά». Με τρόπο εύσχημο ο Βούλγαρος θεολόγος αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε στη χώρα του αυτή η επίσκεψη. Γιατί εβδομάδες πριν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην καθολική θεία λειτουργία και την προσευχή. Ο Πατριάρχης Νεόφυτος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου επιθυμούν μεν να συναντήσουν το Πάπα, αλλά δεν θέλουν να εμφανιστούν στο πλευρό του κατά την άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων.

«Οι περισσότεροι μητροπολίτες διατηρούν προσωπικές επαφές  με την Καθολική Εκκλησία» σχετικοποιεί την κατάσταση ο Αντόνοφ. «Φυσικά ανάμεσά τους υπάρχουν και συντηρητικοί μητροπολίτες και αρχιεπίσκοποι. Τέτοιοι υπάρχουν και στη Γερμανία. Δεν είναι όλοι ανοιχτοί και θετικά διακείμενοι σε άλλα θρησκεύματα. Οι περισσότεροι ωστόσο όπως και η Θεολογική Σχολή έχουν επαφές, αλλά επίσημα θέλουν να δείξουν ότι είναι ορθόδοξοι, ανεξάρτητοι και ότι παίρνουν τις αποφάσεις μόνοι τους».
Επίσκεψη στο σπίτι της Μητέρας Τερέζας
Οι κάτοικοι πάντως φαίνεται να μην συμμερίζονται τις «φοβίες» των θρησκευτικών ταγών τους και δηλώνουν ότι θα παρακολουθήσουν την επίσκεψη από την τηλεόραση. Εκτός από πολιτικές επαφές και την ανοιχτή ομιλία του σε κεντρική πλατείας της πρωτεύουσας ο Πάπας Βενέδικτος επισκέπτεται και έναν καταυλισμό για πρόσφυγες.  Η παραμονή του την ερχόμενη Τρίτη στα Σκόπια θα διαρκέσει μόνο δέκα ώρες. Στο επίκεντρο είναι η επίσκεψη στο μνημείο της καθολικής Μητέρας Τερέζας, η οποία γεννήθηκε το 1910 στα Σκόπια, τότε υπό οθωμανικό ζυγό. 
Η μοναχή έγινε παγκόσμια γνωστή από την προσφορά της στους φτωχούς της Καλκούτας ιδρύοντας το τάγμα «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας». Για την ανθρωπιστική της δράση πήρε το 1979 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος την ανακήρυξε αγία. Στο σπίτι που γεννήθηκε θα συναντήσει φτωχούς της χώρας, στην οποία το ποσοστό των Καθολικών δεν ξεπερνά το 1%. Ωστόσο, η μορφή και το έργο της είναι πολύ γνωστό. Η Μητέρα Τερέζα είναι στα Σκόπια η πιο γνωστή καθολική μοναχή.
Ναυτεμπορική
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα