REAL TIME |

Weather Icon

Bloomberg: Όλες οι επιλογές της Ιταλίας μοιάζουν φρικτές

Bloomberg: Όλες οι επιλογές της Ιταλίας μοιάζουν φρικτές
Του Ferdinando Giugliano
Σκεφτείτε λίγο τους Luigi Di Maio και Matteo Salvini. Οι νεαροί ηγέτες της Ιταλίας δεν έχουν ιδέα πώς θα οικοδομήσουν έναν προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο. Οι επικεφαλής των κυβερνώντων κομμάτων των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας πρέπει να προσπαθήσουν να μείνουν πιστοί στις ακριβές υποσχέσεις που έδωσαν στους ψηφοφόρους, χωρίς να εκνευρίσουν τους συμμάχους της Ιταλίας στην Ευρωζώνη και τις αγορές. Το έργο τους μοιάζει αδύνατο.
Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη που οι Di Maio και Salvini υποχώρησαν στη ζώνη άνεσής τους: Εκλογική εκστρατεία. Και πολιτικά, οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτού του μήνα θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από ό, τι συνήθως στη Ρώμη. Η Λέγκα είναι ο μειοψηφικός εταίρος των Πέντε Αστέρων στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, αλλά έχει περάσει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Αν ο Salvini νικήσει τον Di Maio στην επικείμενη ευρωπαϊκή ψηφοφορία, θα είναι σε θέση να ζητήσει έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό υπέρ του – ή ακόμα και νέες εθνικές εκλογές.

Ο Di Maio αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση, αφού γνωρίζει ότι μια μεγάλη ήττα θα μπορούσε να προκαλέσει μια εξέγερση εντός του Κινήματος Πέντε Αστέρων κατά της ηγεσίας του. Για το λόγο αυτό, έχει μετατοπίσει το κόμμα προς τα αριστερά, παίζοντας την κάρτα της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευθύνης. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κόμμα του καυγαδίζει πλέον καθημερινά με τους συνεργάτες του στη δεξιά Λέγκα.

Όλα αυτά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους λάτρεις της ιταλικής πολιτικής. Αλλά για τις αγορές, είναι ακόμη ένας αντιπερισπασμός. Αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση στη Ρώμη ικανή να χειριστεί τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία: Αργή ανάπτυξη, αυξανόμενο έλλειμμα και ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια χρέη στη ζώνη του ευρώ. Δυστυχώς, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο λαϊκιστές ηγέτες γίνεται πιο δημοφιλής, δεν διαβλέπεται καμία τέτοια σοβαρή αντιμετώπιση.
Αυτό αρχίζει να αναστατώνει ξανά τις αγορές και εύλογα. Το spread μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας και των γερμανικών bunds διευρύνθηκε στις 290 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Ο Salvini κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τους πάντες με τα σχόλιά του ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να καταργήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης για να μειώσει την ιταλική ανεργία κάτω από το 5%. Αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα σε μια νέα αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Αλλά, όπως πάντα, παρότι ο Salvini δίνει μάχες με εξωτερικές δυνάμεις, τα προβλήματα της Ιταλίας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια. Ο συνδυασμός της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που φθείρει τη χώρα έρχεται σε μια καταστροφική συγκυρία δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Sergio Mattarella, Πρόεδρος της Ιταλίας, εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών το φθινόπωρο αν καταρρεύσει η κυβέρνηση και δεν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία, σύμφωνα με το Bloomberg News. Αλλά ακόμη και αυτό είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά στις αγορές.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε θεωρητικά να εξετάσει μια συμμαχία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο μετατοπίστηκε περαιτέρω προς τα αριστερά με το νέο ηγέτη του, Nicola Zingaretti. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί μπορεί να διχαστούν απέναντι στην προοπτική να συνεργαστούν με τους λαϊκιστές. Μια δεξιά συμμαχαία μεταξύ του Salvini και του Forza Italia του Silvio Berlusconi θα ήταν πιο συνεκτική από τον σημερινό συνασπισμό. Αλλά ο Salvini θα χρειαστεί να απομακρυνθεί πολύ από τη σημερινή δημοσιονομική του θέση για να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Η καλύτερη ελπίδα για την Ιταλία, μάλλον χαμένη, είναι ότι το νέο καστ πολιτικών ηγετών συνειδητοποιεί το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει. Τα άμεσα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Μόνο για το επόμενο έτος, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει πάνω από 20 δισ. ευρώ σε αυξήσει ΦΠΑ για να μπορέσει να μείνει κοντά τους στόχους για το έλλειμμα. Αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον καταναλωτή. Θα ήταν πολύ προτιμότερο να βρουν δαπάνες να περικόψουν προκειμένου να αποφύγουν αυτήν την αιφνίδια αύξηση του φόρου. Όμως, παρά την όλη ρητορική της εκστρατείας για τη μείωση των περιττών δαπανών, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα το κάνει πραγματικά.
Με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές να επιδεινώνονται εξαιτίας της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι χρηματοπιστωτικές αγορές πιθανώς θα παραμείνουν αμυντικές. Μόλις τελειώσει η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, οι πολιτικοί θα ήταν σοφό να αρχίσουν να σκέπτονται έναν καλύτερο τρόπο για να κρατήσουν τους επενδυτές στην Ιταλία.
Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube