Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Μαΐου 2019

Μικρά πορτοκάλια και μεγάλες μπότες: Αναμνήσεις από την κομμουνιστική Ρουμανία

Μικρά πορτοκάλια και μεγάλες μπότες: Αναμνήσεις από την κομμουνιστική Ρουμανία




Του Radu Nechita
Οι κεντρικά σχεδιασμένες, ελεγχόμενες από το κράτος οικονομίες δεν κατέρρευσαν το 1989, όταν το τείχος του Βερολίνου εντέλει γκρεμίστηκε. Στην πραγματικότητα, η αποτυχία αυτού του οικονομικού συστήματος ξεκίνησε το 1961 όταν χτίστηκε τα κομμουνιστικά καθεστώτα έχτισαν το τείχος για να παγιδεύσουν τους ίδιους τους πληθυσμούς τους στον “παράδεισο των εργατών”. Η αποτυχία ήταν ήδη εμφανής στους ανθρώπους που την υφίσταντο – πολύ πριν την αναγνωρίσουν οι πανεπιστημιακοί της Δύσης ή η κοινή γνώμη.

Τα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν κατέρρευσαν μόνο εξαιτίας των γενικών ελλείψεων σε βασικά αγαθά: η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα για χιλιετίες. Οι άνθρωποι δεν ξεσηκώθηκαν μόνο λόγω των καπιεστικών πολιτικών αυτών των καθεστώτων: η βία και η κατάχρηση της πολιτικής εξουσίας ήταν ο κανόνας της ιστορίας, και η νομοκρατία είναι μια πολύ πρόσφατη και σπάνια εξαίρεση.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube