Weather Icon
ΙΣΤΟΡΙΚΑ , ΝΑΤΟ , Ρωσία 5 Μαΐου 2019

Τι Ειπώθηκε στον Γκορμπατσώφ για την (Μη) Επέκταση του ΝΑΤΟ

Τι Ειπώθηκε στον Γκορμπατσώφ για την (Μη) Επέκταση του ΝΑΤΟ
Η διάσημη φράση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζέημς Μπέηκερ, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί «ούτε μία ίντσα προς τα ανατολικά», που ειπώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1990, ήταν μία μόνο από τις πάρα πολλές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ στη διάρκεια των συνομιλιών για τη γερμανική ενοποίηση, σύμφωνα με πλειάδα αποχαρακτηρισμένων εγγράφων. –στο National Security Archive



Τα έγγραφα αυτά δείχνουν ότι στις αρχές του 1990 και όλο το 1991 πολλοί ηγέτες είχαν απορρίψει την ένταξη των κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, ότι οι συζητήσεις για το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της γερμανικής ενοποίησης δεν περιορίζονταν μόνο στο καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας και ότι οι επακόλουθες σοβιετικές και ρωσικές διαμαρτυρίες ότι παραπλανήθηκαν για την επέκταση του ΝΑΤΟ θεμελιώνονταν σε γραπτά πρακτικά συνομιλιών και τηλεφωνικών επικοινωνιών, της εποχής, που έλαβαν χώρα στο υψηλότερο επίπεδο.

Τα έγγραφα αυτά ενισχύουν την κριτική του πρώην διευθυντή της CIA ότι «επιδιώκονταν η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, όταν ο Γκορμπατσώφ και άλλοι είχαν οδηγηθεί να πιστεύουν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε». Η φράση κλειδί εδώ είναι: «είχαν οδηγηθεί να πιστεύουν».
Για τη συνέχεια ConOps

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube