Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Μαΐου 2019

Γιατί δεν πέφτει ο Μαδούρο

 Τι είναι τα επιδοτούμενα «κιβώτια τροφίμων» και πώς μετατράπηκαν σε κρυφό όπλο του σημερινού ηγέτη της Βενεζουέλας. Γιατί το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για μια πολιτική αλλαγή.

Λέγεται συνήθως ότι η κυβέρνηση Μαδούρο στην Βενεζουέλα διατηρείται στην εξουσία επειδή την υποστηρίζει ο στρατός. Η απάντηση αυτή δεν αρκεί. Σε μία χώρα όπου σύμφωνα με πρόσφατη πανεπιστημιακή έρευνα το 80% του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, δηλαδή δεν έχει τίποτα να χάσει, μια γενικευμένη εξέγερση θα είχε προ πολλού λάβει χώρα.
Κάτι τέτοιο, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα με την Datanalysis ένα 20% του πληθυσμού υποστηρίζει την κυβέρνηση ενώ μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει ότι ένα άλλο 20% με 40% την αποδέχεται παθητικά δηλαδή δεν πρόκειται να βγει ποτέ στους δρόμους για να την ανατρέψει.
Ομως γιατί υπάρχει μια τέτοια σχετικά ευρεία αποδοχή για ένα καθεστώς πού οδήγησε την χώρα σε μία οικονομική καταστροφή χειρότερη;
Η απάντηση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο της πρόσβασης στα τρόφιμα. Η κυβέρνηση ελέγχει την πρόσβαση στην τροφή για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού γεγονός που την κάνει αποδεκτή.
Η κυβέρνηση ελέγχει την πρόσβαση με τα περίφημα επιδοτούμενα «Κιβώτια τροφίμων» (Caja de comida) που παρέχει σε ευρεία τμήματα του πληθυσμού μία ή δυο φορές μηνιαίως. Κάθε Caja περιέχει αλεύρι, ρύζι, λάδι, πάστα, γάλα κ.λπ. Καμιά φορά περιέχουν και κονσέρβες τόνου.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube