Weather Icon

Πρόβα και για Καστελόριζο τα τετελεσμένα του «Πορθητή» στην Κύπρο;

Του Κωνστατίνου Λουκόπουλου*
Δυστυχώς για μία ακόμα φορά Λευκωσία και Αθήνα αιφνιδιάστηκαν εντελώς αδικαιολόγητα και παρακολουθούν εδώ και μία εβδομάδα αμήχανα, μία σοβαρή κρίση με τετελεσμένα που δημιουργεί η παρουσία του Τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» (Fatih) στην Κυπριακή Υφαλοκρηπίδα, 42-45 περίπου ΝΜ δυτικά της Πάφου.
Η Τουρκία από τα ξημερώματα της 4 Μαΐου, σε μία άκρως προκλητική παραβίαση των κανόνων τους Διεθνούς Δικαίου, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υλοποιεί τις εδώ και 1,5 χρόνο απειλές της. Γιατί άραγε δεν προετοιμαστήκαμε αρκούντως για αυτό το ενδεχόμενο;
Όταν μάλιστα οι εκτιμήσεις ήταν ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση στολίσκου του Πολεμικού Ναυτικού της πέρσι τον Φεβρουάριο μέσα στο «Οικόπεδο 3» της Κυπριακής ΑΟΖ όταν εξεδίωξε το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ Saipem 12000 και ακύρωσε την διερευνητική γεώτρηση.
Διευκρινίσω εξ αρχής, ότι επιλέγω τον όρο «Υφαλοκρηπίδα» (σε αντίθεση με τους περισσοτέρους που συνεχίζουν να ομιλούν για ΑΟΖ) για την συγκεκριμένη περιοχή καθόσον μιας και δεν έχουν κατατεθεί συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων, ως νομική έννοια είναι ισχυρότερη καθόσον αυτή υπάρχει εξ αρχής (ab initio) και αυτοδικαίως (ipso facto).

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube