Weather Icon

Ελπίζει σε στήριγμα από ΕΕ η Λευκωσία

Ελπίζει σε στήριγμα από ΕΕ η Λευκωσία

Ανδρέας Πιμπίσιης   
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο χώρος από τον οποίο η Λευκωσία περιμένει να βρει στήριξη και να επιτύχει μέτρα κατά της Τουρκίας. Ιδιαίτερα μετά την εμφανή άρνηση του ΟΗΕ να καταδικάσει τις ενέργειες της Άγκυρας, η Λευκωσία δεν έχει άλλη διέξοδο παρά να ρίξει όλο το βάρος των προσπαθειών της στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά το επικείμενο άτυπο συμβούλιο της Ρουμανίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους εταίρους του στην ΕΕ για τις εξελίξεις. Εκείνο που αναμένεται η δήλωση από μέρους του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να είναι τέτοια που να στέλνει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα.
Λαμβανομένου υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρουμανίας είναι άτυπο και δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα, η κυπριακή πλευρά θα εργαστεί για τη συνέχεια. Να επιτύχει τη συμπερίληψη απόφασης για τις ενέργειες της Τουρκίας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ερχόμενου Ιούνη, εκτός εάν πραγματοποιηθεί έκτακτο στα τέλη Μαΐου, ευθύς μετά τις ευρωεκλογές.
Το μάξιμουμ που διεκδικεί η Λευκωσία είναι οι κυρώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμφέροντα που παίζονται. Ωστόσο, η υποδομή για να επιτευχθεί ο στόχος των κυρώσεων υπάρχει ήδη αφού η κυπριακή πλευρά εργάζεται συστηματικά εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση.
Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων θεωρείται η αμεσότητα με την οποία αντέδρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι στις τουρκικές ενέργειες. Η τοποθέτηση της Μογκερίνι δημιουργούν μια καλή βάση για να ζητηθούν κυρώσεις στις επόμενες συνόδους.
Η τοποθέτηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών σ’ ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη αλλά το γεγονός ότι τηρήθηκαν ίσες αποστάσεις αφήνει μια πικρή γεύση στη Λευκωσία. Λαμβανομένου υπόψη ότι η ίδια είχε σπεύσει να αναδείξει τη σημασία της επιστολής Αναστασιάδη προς Γκουτέρες στην οποία ο ΠτΔ υποδείκνυε τις παραβιάσεις από τουρκικής πλευράς και τόνιζε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την περιοχή.
Ο ΓΓ ΟΗΕ απάντησε, μέσω του εκπροσώπου του, πως «παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις». Ο Στέφαν Ντούζαρικ είπε ότι η θέση του ΟΗΕ παραμένει πως «οι υπεράκτιοι υδρογονάνθρακες μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο». Ο ΓΓ, είπε, υπενθυμίζει ότι «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, συμφώνησαν προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενωμένη Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων».
Ανάλογες προσεγγίσεις επιτρέπουν, όπως και στην Τουρκία να διαμηνύει πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί από την αξίωση της ενέργειας στην περιοχή». Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας «δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις που έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα».
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο υποστήριξε πως οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Πορθητής «βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο νέος Κροάτης πρέσβης Αλεξάνταρ Σούνκο επιδίδοντας χθες τα διαπιστευτήριά του τόνισε πως μέσω ευρωπαϊκών και άλλων μηχανισμών, η Κροατία και η Κύπρος διαθέτουν τη δυνατότητα να ενεργούν σταθεροποιητικά στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.


Αυστηρά μηνύματα στέλνει η Αθήνα
Μήνυμα προς την Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από περαιτέρω παράνομες ενέργειες, έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την ψύχραιμη στάση της. Αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διαφορετικά θα επιτείνει την απομόνωσή της.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φρεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα απαντήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
«Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της, προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Αποστολάκης.

«Να τους φωτίσει ο Αλλάχ»
Φώτιση από τον Αλλάχ σε εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνεται, δήθεν, σφετερισμός των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπονοώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Εύχομαι ο Αλλάχ να φωτίσει αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση του σφετερισμού των δικαιωμάτων μας στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο».
Ευχήθηκε ακόμη «ο Αλλάχ να δώσει φώτιση σε εκείνους που, παρότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύση και που έχουν εμμονές για να μη γίνουμε μέλος της ΕΕ».
Αναφερόμενος στην Ουάσινγκτον είπε ακόμη: «Λέω να δείξει τις πραγματικότητες σε εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή που επιμένει να δημιουργεί ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας και τον στόχο της να απειλεί την Τουρκία συνεχώς με κυρώσεις».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube