Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Μαΐου 2019

Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα

Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα
Εκτός από αυτούς που μας έφεραν στη χρεοκοπία, υπάρχουν και αυτά που μας έφεραν στη χρεοκοπία. Και σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτεύει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και εννοεί το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Και πράγματι η Ελλάδα χρεοκόπησε μετά από τη διακυβέρνηση αυτών των δύο κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει την οικονομική κατάρρευση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά δεν τους πιστώνει την ευημερία και τη δημοκρατία των τελευταίων δεκαετιών. Είναι σαν η ευημερία να προέκυψε αυτόματα, ανεξάρτητα από τα κόμματα που κυβερνούσαν.
Μπορεί η Ελλάδα να έχασε το 25% του ΑΕΠ μέσα στην κρίση, αλλά προηγουμένως το ΑΕΠ είχε υπερδιπλασιαστεί. Η χρεοκοπία ήρθε επειδή για πολλά χρόνια το κράτος ξόδευε περισσότερα από όσα εισέπραττε και την διαφορά την κάλυπτε με δανεισμό. Από το 1994 μέχρι και το 2002 υπήρχαν πρωτογενή πλεονάσματα και η αύξηση του χρέους την περίοδο εκείνη προήλθε μόνο από τους τόκους των δανείων της προηγούμενης περιόδου.
Όμως την ίδια περίοδο δεν λύθηκαν σημαντικά ζητήματα της οικονομίας, με κορυφαίο το ασφαλιστικό. Τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια το κράτος επιδότησε τα ταμεία με περίπου 200 δισ. ευρώ, χρήματα που, στο μεγαλύτερο μέρος τους, δεν υπήρχαν και καλύφθηκαν με δανεισμό.

Για τη συνέχεια AthensVoice

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube