Μετά την Κίνα, επόμενος στόχος των ΗΠΑ, η Ευρώπη
PHILIP BLENKINSOP / REUTERS
Μετά την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων που επέβαλε τελικά ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να στρέψει τα πυρά του στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και να ανεβάσει τους τόνους με την Ε.Ε. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναγγείλει την απόφασή του για το εάν θα φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Προς το παρόν η Ε.Ε., που είναι η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο, παρακολουθεί εξ αποστάσεως την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών. Δεν είναι μια ευχάριστη θέση για μια οικονομία που κινείται σε βραδύτερους ρυθμούς.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει προ πολλού πως δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ κάτω από την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών. Αλλά ο κίνδυνος της φορολόγησης των εισαγωγών αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων από την Ε.Ε. τούς έχει αναγκάσει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ παρέλαβε την έκθεση του υπουργείου Εμπορίου που μελετάει εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων παρουσιάζουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η τρίμηνη περίοδος που προβλέπεται μέχρι να λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος την απόφασή του λήγει στις 18 Μαΐου. Οι επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών προσδοκούν πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρατείνει την προθεσμία για ακόμη έξι μήνες, αν και θα μπορούσε να προχωρήσει στην επιβολή δασμών εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως ο Τραμπ θα αποφασίσει τελικά πως δεν αξίζει τον κόπο να φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων. «Ο πρόεδρος Τραμπ θα συνειδητοποιήσει πως η απειλή δασμών στα αυτοκίνητα είναι ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο από την κυριολεκτική φορολόγηση των εισαγωγών, που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία», σχολιάζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διατλαντικές διαπραγματεύσεις. Εάν η Ουάσιγκτον θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα προστατευτισμού εις βάρος της Ε.Ε., τότε οι διαπραγματεύσεις θα παγώσουν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε αντίποινα με δασμούς σε εισαγωγές 20 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ.
Μια απόφαση για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ δεν είναι εύκολη στην Ευρώπη. Η Γερμανία –η οποία αντιπροσωπεύει το 57% των εξαγωγών της Ε.Ε. στις ΗΠΑ– τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης των συνομιλιών, ενώ η Γαλλία διαφωνεί. Ο Γιόχαν Μπέρκεμ, αναλυτής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, πιστεύει πως μια απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα θα δώσει απευθείας ένα τέλος σε αυτές τις διαφωνίες. «Οι θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να διαφέρουν, διότι ορισμένες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι άλλες. Μόλις, όμως, ο Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του, τότε θα έχει εξαντλήσει το βασικό του όπλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις», τονίζει ο κ. Μπέρκεμ. Βέβαια, η τρέχουσα συγκυρία είναι κρίσιμη για την Ε.Ε. ενόψει των ευρωεκλογών στις 23 με 26 Μαΐου. Παράλληλα, ο κλάδος χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη συνεχίζει να υπόκειται σε αμερικανικούς δασμούς. Τα μέτρα αυτά, που ελήφθησαν από τον Λευκό Οίκο για λόγους εθνικής ασφάλειας, ώθησαν την Ε.Ε. σε αντίποινα εις βάρος των εισαγωγών μοτοσικλετών, ουίσκι και άλλων προϊόντων από τις ΗΠΑ.
Καθημερινή