Weather Icon

Οργισμένη η Κύπρος, κατηγορεί τη Βρετανία ότι «έδωσε» την κυπριακή ΑΟΖ στην Τουρκία

  • (Φωτ.: EPA / Andy Rain)
Με ένα επίσημο διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιδοθεί μέσω του ύπατου αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, η Λευκωσία θα εκφράσει σε διπλωματικό επίπεδο την οργή της για τη στάση του Λονδίνου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης θα στείλει επιστολή στην Τερέζα Μέι.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι οι δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν ήταν εξαιρετικά ατυχείς, μιας και ο Βρετανός υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ μετέτρεψε την κυπριακή ΑΟΖ σε «περιοχή υπό αμφισβήτηση».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Εργατικών Πάμπου Χαραλάμπους για την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός δήλωσε: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο κατά πόσο είναι δυνατό να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο σερ Άλαν Ντάνκαν σημείωσε ότι «προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και τις εποικοδομητικές συνομιλίες να ξαναρχίζουν».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube