REAL TIME |

Weather Icon
Ισπανία , Τουρκία 8 Μαΐου 2019

Το χρέος της Τουρκίας και η κατάρρευση της λίρας απειλούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Αδύναμο ακόμη και το ΔΝΤ

Η Τουρκία έχει ένα μη βιώσιμο και ολοένα και πιο αναξιόπιστο εταιρικό χρέος που κάνει τη χώρα μια ωρολογιακή βόμβα
Το πρόβλημα χρέους, σε συνδυασμό με την πτώση της λίρας, είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την Τουρκία αυτή τη στιγμή. 
Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι η Τουρκία είναι ικανή να προκαλέσει σημαντικές ζημιές και αλλού, ξεκινώντας από τις βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης.
Με μια πρώτη ματιά, η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μοιάζει με πολλά παρόμοια σενάρια ενός υπερχρεωμένου έθνους, το οποίο βιώνει κατάρρευση του νομίσματός τους και εισέρχεται σε μια σοβαρή ύφεση. 
Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά που καθιστά το χρέος της Τουρκίας πολύ πιο περίπλοκο και δυνητικά επικίνδυνο. 
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, την Ιταλία ή άλλες σοβαρές υπερχρεωμένες οικονομίες, η Τουρκία έχει ένα μη βιώσιμο και ολοένα και πιο αναξιόπιστο εταιρικό χρέος που κάνει τη χώρα μια ωρολογιακή βόμβα. 
Και αυτό την καθιστά ακόμη πιο προβληματική, ακόμη και για μια επέμβαση από το ΔΝΤ.
Το ιδιωτικό χρέος προς το ΑΕΠ είναι στο 170%, ενώ συνολικά πάνω από το ήμισυ του δανεισμού είναι εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα. 
Έτσι, η κατάρρευση της λίρας έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν ή και να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, ενώ ο κίνδυνος αθέτησης έχει αυξηθεί. 
Περίπου 179 δισ. δολάρια εξωτερικού χρέους πρόκειται να ωριμάσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο περίπου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan. 
Τα περισσότερα από αυτά, 146 δισ. δολάρια, οφείλονται από τον ιδιωτικό τομέα και τις τράπεζες ειδικότερα.
Ωστόσο, η τρέχουσα δυσχέρεια του χρέους μπορεί να φανεί τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας. 

Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube