Πως ο ΣΥΡΙΖΑ "εκτέλεσε" τη ΔΕΗ…
Η ΔΕΗ θα μπορούσε να είχε διασωθεί αν είχε εφαρμόσει το σχέδιο της διοίκησης Αθανασόπουλου την περασμένη δεκαετία, αλλά τότε “κουμάντο” στην εταιρεία έκαναν οι συνδικαλιστές Φωτόπουλος και Ρίζος με το αζημίωτο όπως είχε αποδείξει η έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις ήρθε στην εξουσία αντικατέστησε τον Επιθεωρητή και “διόρθωσε” τα προβλήματα…
Τελευταία ευκαιρία διάσωσης ήταν το σχέδιο της δημιουργίας μιας μικρής-ΔΕΗ και ιδιωτικοποίησής της προκειμένου να ανοίξει η αγορά και να καταργηθούν οι ληστρικές μονοπωλιακές συνθήκες προς όφελος μερικών χιλιάδων πελατών της κομματοκρατίας και σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατήργησαν το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και επί της ουσίας αφαίρεσαν τον ΑΔΜΗΕ με όρους που ζημίωσαν την εταιρεία. Επιπλέον με την πολιτική νομιμοποίηση του κινήματος “Δεν πληρώνω” φόρτωσαν όπως τις εφορίες και τις τράπεζες και τη ΔΕΗ με ανεξόφλητες οφειλές.
Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ έχει περάσει το χείλος της χρεοκοπίας και επί της ουσίας η στρατηγική για τον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας είναι να παραδοθεί σε λίγους μήνες στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να εκραγεί στα χέρια της.
Η άλλοτε κραταιά εταιρεία που αποτέλεσε τη μηχανή της μεταπολεμικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας παραδόθηκε στο πελατειακό κομματικό κράτος και τους συνδικαλιστές στη μεταπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύοντας το πλέον βαθύ και διεφθαρμένο κομμάτι της μεταπολίτευσης (το βαθύ ΠΑΣΟΚ) της έδωσε τη χαριστική βολή.
Με οικονομικούς και λογιστικούς όρους είναι θέμα χρόνου η εταιρεία να μπει σε εκκαθάριση υπό λειτουργία προκειμένου να μην μείνει η χώρα στο σκοτάδι, να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των υποχρεώσεων, να σπάσει σε 2-3 κομμάτια τα οποία στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν γιατί χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις.
Η ΔΕΗ αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής οικονομίας η οποία αργά ή γρήγορα θα περιέλθει στην ίδια κατάσταση της ανάγκης εκκαθάρισης εν λειτουργία. Αυτό δηλαδή που δεν κάναμε μετά το 2010 με τη στήριξη των τριών μνημονίων θα χρειαστεί να το κάνουμε σε πολύ λιγότερο διάστημα πιθανόν χωρίς το μαξιλάρι ενός μνημονίου.
Όπως και στην περίπτωση της ΔΕΗ το πολιτικό προσωπικό παριστάνει πως δεν βλέπει προς τα πού βαδίζει η χώρα και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη προβάλλοντας το αξιόχρεο που υποδηλώνουν οι έξοδοι στις αγορές. Στην ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια οι μοναδικές επιτυχίες που προβάλλουν είναι τα διάφορα δάνεια που αποσπά η εταιρεία…
kostas.stoupas@capital.gr