Weather Icon

Δείτε όλα τα μέτρα που πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον της παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας – Ασπίδα η Ε.Ε.

Δείτε όλα τα μέτρα που πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον της παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας – Ασπίδα η Ε.Ε.
  Φρίξος Δαλίτης   
Στις 9 Μαΐου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας θα είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός των διπλωματικών ενεργειών της Λευκωσίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, τόσο από πλευράς Ε.Ε. με τη δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και από τον διεθνή παράγοντα με αντιδράσεις από χώρες όπως η ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και από τη στήριξη χωρών από τις τριμερείς συνεργασίες, όπως η Αίγυπτος.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον των μελών του Άτυπου Συμβουλίου τις ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, γίνονται διάφορες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να υπάρξει κόστος προς την Τουρκία ως συνέπεια των ενεργειών της. Μια κίνηση η οποία ήταν αναμενόμενη από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης γνωρίζοντας τις προθέσεις της Άγκυρας η οποία εδώ και αρκετό καιρό απειλεί και προβαίνει σε διάφορες προκλήσεις όχι μόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο. Αυτό εξηγεί και την άμεση αντίδραση που υπήρξε το Σάββατο από την Ύπατη Εκπρόσωπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ. 
Σύμφωνα επίσης με το ΚΥΠΕ οι αρμόδιες Αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.
 
Μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Η περιοχή εμπίπτει εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
 
Σε δηλώσεις του χθες στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδόμου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο. «Δεν κρίνουμε θετικό και προς όφελος της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσουμε όλα αυτά τα μέτρα», ανέφερε.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ, αυτό που η ΕΕ καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτο ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.  
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπήρξαν ούτε υψηλοί τόνοι ούτε διθύραμβος ούτε από τον Υπουργό Εξωτερικών ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αξιοποιώντας ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, κατά γενική ομολογία, είναι αυξημένα. Δεν υπήρχε πάντοτε ούτε αυτή τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος την οποία ακούσαμε, ή το Ισραήλ. Καλλιεργήθηκαν αυτές οι σχέσεις περισσότερο. 
 
 
Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων. 
 
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά με την παρουσία και δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωσή της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.
 
 
ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν ζητά με μήνυμά του το Ράδιο Κύπρος, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση για σύλληψη όλων όσοι εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσω ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του προσωπικού του γεωτρύπανου της Τουρκίας, είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάση το δίκαιο, πρόσωπα, τα οποία ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν. Είναι ένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση. Αυτοί που ως επικεφαλής σκαφών, ή ως υποστηρικτικές υπηρεσίες ενέχονται στην παραβίαση, εφόσον αυτή γίνει, της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες εργασίες, μπορούν να διωχθούν στη διεθνή δικαιοσύνη».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ
 
Στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας αντέδρασαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ρωσία.  
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, αναφέρει χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με τη μακρόχρονη πολιτική τους -προστίθεται στη δήλωση- οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική της οικονομική ζώνη και πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με ανακοίνωσή του το Σάββατο εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ απευθύνει έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
 
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με την τουρκική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Παυλόπουλος: Η Τουρκία δεν μπορεί να αυθαιρετεί
 
Μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας πώς δεν μπορεί να αυθαιρετεί, αμφισβητώντας το Δίκαιο της Θάλασσας. «Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και το σεβασμό του», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τόνισε, παράλληλα, ότι η Τουρκία «οφείλει να γνωρίζει ότι φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική συνθήκη, «διότι η συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών και κατά την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων». «Επομένως, η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι νοητή μόνο κατά πλήρη σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, και αυτό το καθιστούμε σαφές απέναντι στην Τουρκία», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι εάν η ελληνική πλευρά αποδεχόταν «αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικά προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για μας, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο».
 
Αυστηρή γλώσσα από Αίγυπτο προς Τουρκία
 
Σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις όποιες ενέργειές της για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
 
Μάλιστα, το Κάιρο χαρακτηρίζει την πράξη αυτή της Άγκυρας, ως μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», που «αποτελεί
κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Όπως γράφουν και τα τοπικά δημοσιεύματα που αναμεταδίδουν την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».
Επίσης, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες».
 
Και η επίσημη δήλωση συνεχίζει για την προειδοποίηση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα σεβασμού των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».
 
Πολεμικοί τόνοι από την Άγκυρα
 
Πολεμικούς τόνους διατηρεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου ανοικτά της Κύπρου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο διαμήνυσε χθες ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
 
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο.
 
Είχε προηγηθεί η απάντηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στη δήλωσή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνη για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.   
 
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι απορρίπτει τη δήλωση τής Φεντερίκα Μοργκερίνι. «Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα τής “τδβκ”. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν διστάζει με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες».
 
«Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε τη μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές εκτός Ανατολικής Μεσογείου να αποδεκτούν το γεγονός ότι η Τουρκία και η “τδβκ” δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ε/κ διοίκηση. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια, δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube