Weather Icon

Όλο το πλέγμα των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των ενεργειών της Τουρκίας με τον "Πορθητή" – Θα της κοστίσει ακριβά της Τουρκίας

Όλο το πλέγμα των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των ενεργειών της Τουρκίας με τον "Πορθητή" – Θα της κοστίσει ακριβά της Τουρκίας
  Aνδρέας Πιμπίσιης    
Από την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, η Λευκωσία είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει εκείνα τα πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ενέργειες εγγύς της νήσου.
Την ίδια ώρα η κυπριακή Κυβέρνηση προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τις διμερείς και τριμερείς σχέσεις που έχει αναπτύξει. Καθοριστικής σημασίας για την ΚΔ, η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργότερα αυτή την εβδομάδα, αλλά και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι. Η κυπριακή Κυβέρνηση ξεκίνησε εδώ και καιρό να επεξεργάζεται διάφορα μοντέλα κυρώσεων που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέτρα τα οποία, στην περίπτωση της Κύπρου, θα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας ως χώρας. Ένα από τα μοντέλα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει μελετήσει η Λευκωσία είναι οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας προ πενταετίας. 
 
Στις δηλώσεις του χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε ένα στίγμα τού πώς η κυπριακή πλευρά στοχεύει να κινηθεί εντός της ΕΕ προκειμένου να επιτύχει αποφάσεις οι οποίες θα έχουν κόστος για την Τουρκία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια και άλλα, προσθέτοντας ότι σε όλα αυτά όπου απαιτείται ομοφωνία η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη.
 
Η στόχευση αυτή έχει και ένα συγκεκριμένο τιμολόγιο για την Τουρκία:
 
1. Η Τουρκία διεκδικεί εδώ και χρόνια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του ΥΠΕΞ, η Λευκωσία έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την αναβάθμιση.
 
2. Μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις σ’ ό,τι αφορά την προενταξιακή βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ και η οποία για την περίοδο 2014-2020 ξεπερνούσε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. 
 
3. Σε εμπορικο-οικονομικό επίπεδο η ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για την Τουρκία. Το 45% των εξαγωγών της Τουρκίας έχουν προορισμό την Ευρώπη, ενώ το 38% των εισαγωγών είναι από χώρες της ΕΕ. Πέρσι οι συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ήταν της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων. Με αποφάσεις της ΕΕ στο πρότυπο εκείνων που λήφθηκαν κατά της Ρωσίας είναι εμφανής η ζημιά που μπορεί να προκληθεί. 
 
4. Μοχλό πίεσης μπορεί να αποτελέσει και η χρηματική στήριξη για τους πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά αυτό μένει εκτός ατζέντας λόγω αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν για την Ελλάδα. 
 
Το πιο πάνω «τιμολόγιο» θα το έχει υπόψη του ο ΠτΔ όταν θα βρίσκεται την Πέμπτη στη Ρουμανία για την άτυπη σύνοδο κορυφής. Θα ενημερώσει τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και θα επιχειρήσει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα έχουν πραγματικό κόστος για την Τουρκία. 
 
Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί στο Παρίσι. Σημαντική η επίσκεψη, η οποία δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες εξελίξεις. Ζητούμενο από την επίσκεψη αυτή είναι να προκύψουν αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών και στον στρατιωτικό τομέα. 
 
2 Μαΐου: Επιστολή Αναστασιάδη προς Γκουτέρες 
 
Την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία ζητά από τον διεθνή οργανισμό τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η Τουρκία από του να προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες και γεωτρήσεις.
 
ΠτΔ στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, του υποδείκνυε πως η λήψη μέτρων δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ αλλά και «τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, και της αρχές και αξίες που εδράζονται τα Ηνωμένα Έθνη».
 
Τονίζοντας, παράλληλα, πως μέσω αυτών των ενεργειών «θα διαφυλαχθούν οι προοπτικές για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας». 
 
Στην επιστολή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας κοινοποιήθηκε και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει πως «η Τουρκία υλοποιώντας τις απειλές και προχωρώντας σε γεώτρηση εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για επανέναρξη των συνομιλιών για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού προβλήματος, στην οποία η πλευρά μας είναι ισχυρά δεσμευμένη».
 
Στην αρχή της επιστολής του ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες πως του γράφει «για να σε ενημερώσω για τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός των θαλάσσιων ζωνών που αποτελούν αιτία ανησυχίας». 
 
Περαιτέρω αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πληροφορίες ότι πέραν από τις  «παράνομες σεισμικές έρευνες της Τουρκίας στη νότια υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έντονη στρατιωτικοποίηση αυτών των περιοχών από μέρους της Τουρκίας, έχουμε πληροφορίες ότι η Τουρκία προγραμματίζει την άμεση υλοποίηση προκλητικών απειλών με την έναρξη γεωτρήσεων για την εξεύρεση υδρογονανθράκων, σε περιοχής που εμπίπτουν στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Το Σάββατο ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία

Όλες οι κινήσεις που γίνονται και θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα τεθούν ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας προς ενημέρωση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσκάλεσε του αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις έως τότε εξελίξεις και τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης προς αντιμετώπιση της νέας τουρκικής πρόκλησης. 

 
Τα πολιτικά κόμματα τοποθετήθηκαν και χθες επί των εξελίξεων. Στις τοποθετήσεις τους τα κόμματα δεν ξέχασαν βεβαίως ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. 
 
Ο ΔΗΣΥ επεσήμανε πως «η μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρωβουλή, αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, πήραν ξεκάθαρη θέση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καταδικάζοντάς τις με τον πλέον έντονο τρόπο». Ο ΔΗΣΥ θεωρεί «πολύ σημαντική τη στήριξη αυτή και αναμένουμε και τα άλλα κόμματα στην Κύπρο να πράξουν το ίδιο με τις ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν». 
 
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι απαράδεκτες. Πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι παράνομες και ως τέτοιες θα πρέπει να καταγγελθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλες τις διεθνείς κατευθύνσεις». Ο Α. Κυπριανού πρόσθεσε πως το πρόβλημα υφίσταται σε δύο επίπεδα. «Πρώτα και κύρια η ζημιά που γίνεται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και κατά δεύτερο λόγο βέβαια, το γεγονός ότι η Τουρκία προκαλεί νέα τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ».
 
Προσθέτοντας πως «εμείς προειδοποιούσαμε όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι ενόσω συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Κυπριακό η Τουρκία θα κλιμακώνει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της και είπαμε ότι θα επιχειρήσει να προκαλέσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ».
 
Αντιδρώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «θα πρέπει επιτέλους να δοθεί κάποια απάντηση από το γ.γ. του ΑΚΕΛ» στο ερώτημα για το τι άλλο πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Πρ. Προδρόμου κατηγόρησε τον Α. Κυπριανού ότι με τη δήλωση του υπερβαίνει «κάθε μέτρο» και «αποδίδει ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη επίθεση της Τουρκίας και τις απειλές εισβολής στην ΑΟΖ της χώρας μας». 
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπέδειξε πως «η γεώτρηση του “Φατίχ” αποτελεί ίσως τη σοβαρότερη τουρκική πρόκληση κατά της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983». Τόνισε πως «εάν δεν επιβληθεί άμεσα κόστος στην Τουρκία, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τη χώρα μας».
 
Κάλεσε τον ΠτΔ όπως «καταθέσει άμεσα στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες του εξωτερικού ορίου υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το σύνολο της ΑΟΖ». Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, «η αποφυγή οριοθέτησης των νομίμων διεκδικήσεων μας, δίνει τροφή στις τουρκικές διεκδικήσεις και αποδυναμώνει τη διεθνή μας θέση».
 
Η ΕΔΕΚ εξέφρασε προβληματισμό γιατί οι κυπριακές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στην κατάθεση των συντεταγμένων οριοθέτησης της ΑΟΖ μέχρι τώρα. Επίσης προβληματίζεται για το ότι «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πιστώνουν την κατοχική δύναμη με καλή θέληση και καλλιεργούν την εντύπωση ότι με πρόσθετες σοβαρές παραχωρήσεις της πλευράς μας θα σπάσει το αδιέξοδο και θα οδηγηθούμε σε λύση».  
 
Οι Οικολόγοι εκφράζουν τη λύπη τους γιατί την ώρα που έπρεπε τα εθνικά θέματα να παραμείνουν εκτός του προεκλογικού, το κυβερνών κόμμα και το ΑΚΕΛ επέλεξαν να εξυπηρετήσουν τα ποσοστά τους, αντί την ενότητα και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου.
 
Η Συμμαχία Πολιτών τόνισε ότι οι παραβιάσεις από μέρους της Άγκυρας δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και υποδεικνύει πως είναι ανεύθυνη στάση να κομματικοποιείται μια κατάσταση που πρέπει να μας ενώνει. 
 
Το ΕΛΑΜ ανέφερε πως «η Κύπρος δέχεται επίθεση, ως εκ τούτου θα πρέπει να περάσουμε το μήνυμα, ότι και η Ευρώπη δέχεται επίθεση».

Ομήρου: Επιβάλλεται προσφυγή στο Σ.Α. ΟΗΕ


Η εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σκοπούμενη γεώτρηση, συνιστούν ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τους πάγιους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εκφράζοντας την άποψη ότι «η πειρατική και αρπακτική συμπεριφορά της Τουρκίας θα δικαιολογούσε πλήρως, δυνάμει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στρατιωτική αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Δηλαδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική σύρραξη, άρα σε διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή».
Κάτι τέτοιο ωστόσο, σημειώνει, δεν είναι δυνατόν, λόγω της στρατιωτικής αδυναμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως, «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως το εκτελεστικό όργανο της συλλογικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας, θα μπορούσε να καταδικάσει την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.
 
Όπως ορίζει με σαφήνεια ο Καταστατικός Χάρτης του Διεθνούς Οργανισμού. Νοουμένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητήσει την έκτακτη σύγκλησή του, εξαιτίας της απειλής διατάραξης της ειρήνης».
 
Αναφέρει, τέλος, ότι η κίνηση αυτή της κυπριακής Κυβέρνησης επιβάλλεται, ότι οι μηχανισμοί και οι προσφερόμενες διαδικασίες του ΟΗΕ υπάρχουν κυρίως για τις αδύνατες χώρες και πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αποφυγή προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube