Weather Icon

Ανατόλι Γιάμπλοκοφ: Γιατί παραμένει απόρρητη η «Υπόθεση Κατίν»

Ανατόλι Γιάμπλοκοφ: Γιατί παραμένει απόρρητη η «Υπόθεση Κατίν»

Χθες, 8 Μαΐου 2019 στην εφημερίδα Novaya Gazeta δημοσιεύτηκε το άρθρο του Ανατόλι Γιάμπλοκοφ,ο οποίος εργάστηκε στη Γενική Στρατιωτική Εισαγγελία της Ρωσίας και ασχολήθηκε με την «Υπόθεση Κατίν».  
* * * 
Εργάστηκα στη Γενική Στρατιωτική Εισαγγελία (Γ.Σ.Ε.) στο τμήμα αποκατάστασης. Τον Σεπτέμβριο του 1990 με εντολή της Γ.Σ.Ε. συστήθηκε ανακρική ομάδα για την ποινική υπόθεση Νο 159, της επονομαζόμενης «Υπόθεσης του Κατίν». Συγχωνεύτηκαν δύο υποθέσεις, για τις οποίες είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις στις περιφέρειες της Τβερκαι του Χάρκοβ. Με διόρισαν αναπληρωτή προϊστάμενο αυτής της ομάδας. Από το 1992 μέχρι το 1994 ήμουν προϊστάμενός της. Η ομάδα μας έκανε όχι μόνο ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνης, αλλά και ιστορικές, αρχειακές και σύνθετες. Ελέγξαμε, συγκεκριμένα, τις αναφορές της ειδικής επιτροπής του Ν. Ν. Μπουρντένκο του 1994.  
Όλες οι πραγματογνωμοσύνης διεξήχθησαν από επιστήμονες διεθνούς κύρους, όπως το μέλος της Ακαδημίας, δόκτωρ Νομικών Επιστημών Μπ. Ν. Τοπόρνιν, ο δόκτωρ Νομικών Επιστημών Α. Μ. Γιάκοβλεφ, ο δόκτωρ Ιστορίας Β.Σ. Παρσαντάνοφ. Συντονιστής ήταν ο εμπειρογνώμων της Γ.Σ.Ε. δόκτωρ Ιστορίας Ι. Σ. Γιαζμπορόφσκαγια. Οι έγκριτοι αυτοί συνεργάτες ανέλυσαν όλα όσα είχαν γίνει μέχρι την έναρξη της έρευνάς μας: όχι μόνο την επιτροπή του Ν. Ν. Μπουρτένκο, αλλά και από τους Γερμανούς, τον πολωνικό Ερυθρό Σταυρό, την επιτροπή του Κογκρέσου των Η.Π.Α. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι αναφορές της επιτροπής Μπουρντένκοδεν ήταν τεκμηριωμένες επιστημονικά, πράγμα που ισχύει και για τις γερμανικές αναφορές σχετικά με την χρονολόγηση της ταφής.  

Για τη συνέχεια stepa

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube