fbpx
Weather Icon
Λιβύη , ΟΗΕ , Τουρκία 20 Μάι 2019

Η Τουρκία φέρεται να παραβίασε το εμπάργκο και να έστειλε τεθωρακισμένα στη Λιβύη

Η Τουρκία φέρεται να παραβίασε το εμπάργκο και να έστειλε τεθωρακισμένα στη Λιβύη
Η Τουρκία παρέδωσε τεθωρακισμένα οχήματα στις λιβυκές δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης του Χαλίφα Χάφταρ.
Οι λιβυκές ένοπλες ομάδες που συμμάχησαν με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ έλαβαν τεθωρακισμένα οχήματα και όπλα από την Τουρκία, καθώς μάχονται ενάντια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, ανέφερε την Κυριακή η ιστοσελίδα South Front.

Το φορτηγό πλοίο «AMAZON»
Αναφερόμενη (η ιστοσελίδα) στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από πηγές στη Λιβύη, σημειώνει ότι δεκάδες τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα BMC Kirpi παραδόθηκαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας, Τρίπολης. 

«Η παράδοση αυτών των θωρακισμένων οχημάτων αποτελεί σαφή παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Φεβρουάριο του 2011. Αυτή η πράξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των κυριότερων υποστηρικτών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, όπως είναι η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ», αναφέρει η ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με λιβυκές πηγές, το φορτηγό πλοίο «AMAZON» με σημαία Μολδαβίας μετέφερε οχήματα από το τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας στην Τρίπολη. Το πλοίο ναυλώθηκε από την τουρκική εταιρεία AKDENİZ RORO SEA.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
Ro-Ro cargo 🇲🇩Amazon southbound Strait from port in to in with covered cargo on upper deck
Amazon stopped also in and ports.

20 people are talking about this

Η Λιβύη είναι χωρισμένη ανάμεσα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό την ηγεσία του Γαγιέζ αλ Σαράι στην Τρίπολη που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και την κυβέρνηση του Τομπρούκ, υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ – de facto κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.
Ο Χαλίφα ξεκίνησε επίθεση για τον έλεγχο της Τρίπολης από τον Απρίλιο, κατηγορώντας τον Σαράι για υποστηρικτή των τρομοκρατών του ISIS.

«Λάβαμε δεκάδες θωρακισμένα»
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι έλαβαν δεκάδες θωρακισμένα ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να απωθήσουν τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες εξαπέλυσαν επίθεση στις αρχές Απριλίου με σκοπό να καταλάβουν την πρωτεύουσα.
«Η ΚΕΕ παρέδωσε στις δυνάμεις της που υπερασπίζονται την Τρίπολη θωρακισμένα, πυρομαχικά και ποιοτικά όπλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ευρεία επιχείρηση προκειμένου να εξολοθρευτούν οι αντάρτες του εγκληματία πολέμου, του αντάρτη Χάφταρ», ανέφερε μέσω Facebook το γραφείο Τύπου των δυνάμεων που συμμετέχουν στο «ηφαίστειο της οργής», όπως έχει βαφτιστεί η αντεπίθεση των ομάδων που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Την ανάρτηση συνοδεύουν φωτογραφίες δεκάδων τεθωρακισμένων στο λιμάνι της Τρίπολης.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των δυνάμεων της ΚΕΕ επιβεβαίωσε την άφιξη ενισχύσεων, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την προέλευσή τους.

«Μοιάζουν με τα τουρκικά BMC Kirpi»
Άλλες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν θωρακισμένα να εκφορτώνονται από φορτηγό πλοίο με όνομα Amazon. Σύμφωνα με τον ειδικευμένο ιστότοπο Vesselfinder, το πλοίο αυτό υπό μολδαβική σημαία αναχώρησε από τη Σαμψούντα της βόρειας Τουρκίας.
Τα θωρακισμένα μοιάζουν να είναι BMC Kirpi – τουρκικής κατασκευής.
Στη Λιβύη επιβάλλεται εμπάργκο όπλων από την εξέγερση του 2011, που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.
Όμως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το εμπάργκο παραβιάζεται συστηματικά από τις διάφορες δυνάμεις που δρουν στη Λιβύη, όπου επικρατεί χάος εν μέσω της σύγκρουσης των αντίπαλων παρατάξεων για την εξουσία.
Ο στρατάρχης Χάφταρ και ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του οποίου ηγείται φέρεται να έχει λάβει στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως δεκάδες θωρακισμένα και ελικόπτερα, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Κατηγορεί την Τουρκία και το Κατάρ
Ο Χάφταρ κατηγορεί με τη σειρά του την Τουρκία και το Κατάρ ότι προμηθεύουν με όπλα τους αντιπάλους του.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους τον Σεπτέμβριο, ειδικοί του ΟΗΕ επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη κατέγραφαν τη «συνεχή αύξηση» του αριθμού των θωρακισμένων που έχουν στη διάθεσή τους οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, κάτι που θα όφειλε να οδηγήσει σε έρευνα για την παραβίαση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη χώρα.
Ο ΛΕΣ του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε την 4η Απριλίου επίθεση για να κυριεύσει την πρωτεύουσα. Αλλά οι δυνάμεις του βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρή αντίσταση από μέρους των δυνάμεων της ΚΕΕ.
Στα πεδία των μαχών η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη εδώ κι εβδομάδες, αλλά οι μάχες συνεχίζονται σε νότια προάστια της Τρίπολης. Τουλάχιστον 75.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί και τουλάχιστον 126 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.
Πηγή: philenews / in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικά άρθρα