«Προσωρινή απόλυση», δηλαδή σουτάρισμα, προβλέπεται για τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που πήγε στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Αναστάτωση επικρατεί στην ΕΛΑΣ μετά την πρωτοφανή επιλογή ανωτάτων στελεχών της να δώσουν κομματικά διαπιστευτήρια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος

«Σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα και παράνομη πράξη που επισύρει ποινή προσωρινής απόλυσης από την ΕΛΑΣ συνιστά η αδιανόητη, πρωτοφανής επιλογή του αρχηγού του Σώματος Αριστείδη Ανδρικόπουλου και του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Χρήστου Δραγατάκη να δώσουν το παρών στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Αστυνομίας που ένας αρχηγός της δίνει το παρών σε κομματική συγκέντρωση. Πρόκειται για κάτι που απαγορεύεται για όλους τους ενστόλους και τώρα υπήρξε αυτή η παράβαση-πρόκληση  από τον ίδιο το αρχηγό του Σώματος. Ακόμη η παρουσία των κ. Ανδρικόπουλου και Δραγατάκη στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ  μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρημα πολλών αξιωματικών της ΕΛΑΣ που αποπέμφθηκαν στις πρόσφατες κρίσεις, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν νομικά ότι υπήρχε δόλος και κομματικά κριτήρια στην απόφαση της ηγεσίας να τους εκδιώξει από την ΕΛΑΣ.

«Αν δικαιωθούν θα μπορούν να ζητήσουν σημαντικές αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλει το δημόσιο, γεγονός που θα σημαίνει πως οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν την επιλογή των δύο ηγετικών στελεχών της ΕΛΑΣ να δώσουν επισήμως κομματικά διαπιστευτήρια». 

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε, μιλώντας στο «Βήμα» πρώην ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη με γνώσεις των νομοθετικών δεδομένων και του εσωτερικού κανονισμού της ΕΛΑΣ, σχετικά με  τη παρουσία των κ. Ανδρικόπουλου και Δραγατάκη στον χώρο ομιλίας του κ. Τσίπρα στο Σύνταγμα, όπου μάλιστα είχαν χαιρετισμούς κι εναγκαλισμούς με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση και δυσμενή σχόλια σε όλο το αστυνομικό σώμα, με πολλά στελέχη της ΕΛΑΣ να την συνδέουν με τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο σώμα, κυρίως μετά την αποπομπή σημαντικών στελεχών αλλά και την διαρκή αμφισβήτηση των επιλογών της ηγεσίας του.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 29, παράγραφος 3 του Συντάγματος ορίζει ότι «απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις  και στα σώματα ασφαλείας».
Επιπλέον στο αρθρο 11 του Προεδρικού Διατάγματος 120/2008 περί «πειθαρχικού δικαίου αστυνομικού προσωπικού» προσδιορίζεται ότι ανάμεσα στα παραπτώματα που επισύρουν ποινή αργίας με απόλυση είναι «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων».
Σημειώνεται ότι νομικοί επισημαίνουν ότι η εν λόγω επιλογή των ηγετικών στελεχών της ΕΛΑΣ, και η «ταύτιση»τους  με τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενεργοποιήσει κι άλλα άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου περί «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» ή «ανέλιξης με πλάγια μέσα».
Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube