REAL TIME |

Weather Icon

Βρετανία: Aποτροπή κυρώσεων κατά Τουρκίας

Βρετανία: Aποτροπή κυρώσεων κατά Τουρκίας
Τριπλή ζώνη άμυνας, στήνει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Βρετανία εντός της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα κληθεί να καταβάλει ευρωπαϊκό κόστος, πολιτικό ή/και οικονομικό, παρά τη κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ:
1 Στο πλαίσιο συναντήσεων με σημαίνοντες κύκλους της Ε.Ε. το Λονδίνο μοιράζει στα δύο την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καθιστά σαφές ότι δεν θεωρεί ως έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στις «υπό αμφισβήτηση» περιοχές (όπως τις χαρακτηρίζει το Φόρεϊν Όφις). Δηλαδή, στα σημεία για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και μεταξύ Λευκωσίας-Άγκυρας, για οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας (κάτι που απορρίπτει καν να συζητήσει η Τουρκία καθώς δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία).



Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι θέσεις της Βρετανίας, «όλως τυχαίως» ταυτίζονται με ενημέρωση που έκανε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ξένους διπλωμάτες, διανέμοντας και χάρτες πριν από μερικές μέρες στην Άγκυρα. Όπως δε, πληροφορείται ο «Φ», οι εν λόγω θέσεις του Λονδίνου –που συμπίπτουν με αυτές της Άγκυρας– κοινοποιούνται σε σημαίνοντες κύκλους στην Ε.Ε., με προφανή στόχο να ανατρέψουν το κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Λευκωσία, εγείροντας θέμα επιβολής μέτρων. 
2 Καθιστά σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν μέτρα σε οποιανδήποτε υποψήφια χώρα απλώς και μόνον γιατί εκφράζει διαφωνία επί της οριοθέτησης μιας «αμφισβητούμενης περιοχής» θαλάσσιας δικαιοδοσίας, κράτους-μέλους…
3 Διαμηνύει ότι δεν είναι δυνατόν να εγείρεται καν ζήτημα συζήτησης μέτρων χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε «ουσιαστική ενέργεια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται… 
Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της Ε.Ε. και κυριολεκτικά ψήνει το ψάρι στα χείλη των «εταίρων» της σε σχέση με την υλοποίηση ή όχι του Brexit, η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λήψη αποφάσεων στη Κοινότητα. Ως αποτέλεσμα, όπως πληροφορούμαστε, αρκετά κράτη-μέλη εμφανίζονται απρόθυμα να συζητήσουν καν θέμα λήψης μέτρων, πόσο μάλλον να λάβουν μέτρα, όσο η Τουρκία δεν προχωρά στην υλοποίηση των εξαγγελιών της. Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η αποστολή της Λευκωσίας δεν θα είναι εύκολη, καθώς απαιτείται η λήψη ομόφωνης απόφασης για την επιβολή μέτρων, περιλαμβανομένης και της σύμφωνης γνώμης δηλαδή της Βρετανίας και των «δορυφόρων» της…
Σε πρώτη πάντως φάση, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να επιδιώξει την επιβολή μέτρων κατά εταιριών ή/και προσώπων που σχετίζονται με τις δρομολογούμενες γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ. 
Κοινοτικοί κύκλοι επεσήμαναν στον «Φ», ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις επί του εδάφους, στην ΑΟΖ», προσθέτοντας ότι «εάν και εφόσον υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της Τουρκίας, τότε το ζήτημα της ‘κατάλληλης απάντησης’ της Ε.Ε, ‘σε πλήρη αλληλεγγύη’ με τη Κύπρο, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Ιουνίου. Σύμφωνα με τους ίδιους άριστα ενημερωμένους κοινοτικούς κύκλους, σε αντίθετη περίπτωση, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την ανησυχία και την προειδοποίησή του με την επισήμανση ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις», κάτι που ήδη ανέφερε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ, στη πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Σιμπίου.



Με άλλα λόγια, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι προϋπόθεση για τη συζήτηση οποιωνδήποτε μέτρων στη Σύνοδο του Ιουνίου, αποτελεί η υλοποίηση των εξαγγελιών της Άγκυρας, χωρίς όμως να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της συζήτησης, για το οποίο η Λευκωσία θα πρέπει να δώσει μάχη, σε πρώτο χρόνο, στο επίπεδο των κυρώσεων κατά εταιριών ή και προσώπων που ενδέχεται να εμπλακούν σε γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ. 
Τι θα γίνει όμως εάν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου διακοπών; Ερώτημα, το οποίο καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο να απαντηθεί δεδομένου ότι αρκετά κράτη-μέλη είχαν διατυπώσει την άποψη ότι ζήτημα μέτρων θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο μιας Συνόδου Κορυφής, θέση που αναπτύχθηκε κυρίως κατά τη συζήτηση της Κοινής Θέσης των «28» (Συμβούλιο Σύνδεσης με Τουρκία).
Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα. Παρέχοντας ακόμη ένα επιχείρημα στη Λευκωσία, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο, στη Σύνοδο του προσεχούς Ιουνίου, το οποίο να μπορεί να ενεργοποιηθεί προς διασφάλιση των της κυριαρχικών δικαιωμάτων, εάν η Άγκυρα επιλέξει να υλοποιήσει τις εξαγγελθείσες απειλές της μετά τη Σύνοδο του προσεχούς Ιουνίου. 
Σημειώνεται πάντως ότι το ΥΠΕΞ φέρεται αποφασισμένο να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που παρέχεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει εκτεθειμένη εντός της Ε.Ε. Σημαντικό ρόλο επί του προκειμένου αναμένεται να διαδραματίσει η έκθεση προόδου που θα εκδώσει η Κομισιόν τη προσεχή Τετάρτη 29 Μαΐου (βλέπε άλλη στήλη). Επί της οποίας αναμένεται να οικοδομήσει η Λευκωσία, στη βάση και της πρόσφατης Κοινής Θέσης των «28», προκειμένου τα Συμπεράσματα που θα εκδοθούν στις 17 Ιουνίου από τους ΥΠΕΞ, να θέτουν την Άγκυρα προ των ευθυνών της.
Το «χαρτί» των Συμπερασμάτων των ΥΠΕΞ, στο οποίο επενδύει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα αποτελέσει και το έναυσμα των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής για επιβολή κόστους προς τη Τουρκία. Αναλόγως βεβαίως των εξελίξεων «επί του εδάφους», στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Κατάλληλη απάντηση από την Κομισιόν
Η «κατάλληλη απάντηση» της Ε.Ε., προς την Τουρκία, για τη κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ, αναμένεται να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία θα εκδοθεί τη προσεχή Τετάρτη, 29 Μαΐου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η Κομισιόν θα αναπαραγάγει το εν λόγω λεκτικό της Κοινής Θέσης των «28», το οποίο άλλωστε επανέλαβε τόσο διά γραπτής δήλωσης, όσο και στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι, στις 4 Μαΐου. 

Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, η έκθεση της Κομισιόν θα αναπαράγει τα Συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018, ενώ θα αναφέρεται και στην αύξηση των εντάσεων λόγω των τουρκικών ενεργειών στη κυπριακή ΑΟΖ. Όπως δημοσιεύσαμε, το θέμα της έκθεσης της Κομισιόν για τη Τουρκία, συζήτησαν ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Αυστριακός Επίτροπος φρόντισε μάλιστα να αναφέρει ότι συμμερίζεται την ανησυχία του ΥΠΕΞ της Κύπρου, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Κατά τα λοιπά, η έκθεση θα καταγράφει όπως και τα προηγούμενα χρόνια όλες τις κυπροαγενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία και για τερματισμό της άσκησης βέτο. Θα υπενθυμίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δικαίωμα της για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνομολογεί διμερείς συμφωνίες.  Μελανό σημείο σε σχέση με τα κυπριακού ενδιαφέροντος ζητήματα, αποτελεί η εμμονή της Κομισιόν στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Στην έκθεση που θα εκδοθεί, η Κομισιόν καθιστά σαφή τη στήριξή της στην προοπτική αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της υποψηφίας χώρας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει την εν λόγω πολιτική στη βασική της μορφή, έναντι όλων των κρατών-μελών, διατηρώντας κλειστά τα λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Παρέμβαση Άγκυρας προς ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει εκδηλώσει παρέμβαση προς την Κομισιόν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα οικόπεδα που, όπως ισχυρίζεται, εμπίπτουν ή προσεγγίζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Τουρκία ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι «σύντομα» αναμένεται να προχωρήσει σε «δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις», εξαιρώντας δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινητοποίηση της Άγκυρας έγινε σε συνέχεια (follow up) επιστολής που απέστειλε ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινοτικούς επισήμους, καθώς και ενημέρωσης που έκανε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ξένες διπλωματικές αποστολές, διανέμοντας υλικό και χάρτες, στο πλαίσιο των οποίων ισχυρίζεται ότι η πρόθεση να προχωρήσει σε γεωτρήσεις -εντός της κυπριακής ΑΟΖ- είναι «απολύτως αιτιολογημένη με βάση το διεθνές δίκαιο»!
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες    

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube