Weather Icon

Δεν αρκούν τώρα οι δηλώσεις, επείγει πρακτική αντίδραση από την Ε.Ε. και όχι μόνο…

Δεν αρκούν τώρα οι δηλώσεις, επείγει πρακτική αντίδραση από την Ε.Ε. και όχι μόνο…

Αν δεν καταφέρουμε ούτε αυτή τη φορά να ενεργοποιήσουμε τους ισχυρούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να τερματιστούν οι παράνομοι τουρκικοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ας σηκώσουν τα χέρια οι ηγέτες μας και να μας καλέσουν να παραδοθούμε. Τουλάχιστον, να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Διότι, αυτή τη φορά, δεν έχουμε περιθώρια να αρκεστούμε στη φραστική υποστήριξη και να πανηγυρίζουμε με τις διάφορες δηλώσεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες. Όταν, ας πούμε, η Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ και να απέχει από οποιαδήποτε παράνομη δράση», σημαίνει πολλά σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά δεν σημαίνει τίποτα σε πρακτικό επίπεδο. Διότι ήδη είμαστε πολύ μακριά από τη διπλωματία. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται νέα τουρκική εισβολή, παραβιάζεται η κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αρκεί να καλείται η Τουρκία να απέχει από παράνομη δράση. Βρίσκεται σε παράνομη δράση από καιρό. Βρίσκεται σε παράνομη δράση την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητεί μαζί της αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την ώρα που εγκρίνει προενταξιακά κονδύλια δισεκατομμυρίων, την ώρα που η ενταξιακή της σχέση κλονίστηκε από άλλα γεγονότα, αλλά όχι από τις παρανομίες της στην Κύπρο.

Επομένως, η αντίδραση της Κυβέρνησης αυτή τη φορά πρέπει να είναι απόλυτη σε ό,τι αφορά την απαίτηση για επιβολή κυρώσεων. Πρακτικών μέτρων. Όπως έκανε η ΕΕ με τη Ρωσία, που είναι μια τρίτη χώρα και όχι χώρα υπό ένταξη. Οι σχέσεις, που περηφανεύονται, ο Πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών, το κυβερνών κόμμα ότι ανέπτυξαν στην Ευρώπη, τώρα πρέπει να αποδώσουν καρπούς. Όπως και όσα μας λένε τόσο καιρό για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Αμερική, αλλά και με πολλές χώρες, που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα, διότι, αν δεν αποτραπεί η παρανομία, θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, που δεν είναι αδειοδοτημένη.
Αλλά, αν δεν αποτραπεί αυτό, το επόμενο βήμα θα είναι γεώτρηση σε αδειοδοτημένο τεμάχιο, στο τεμάχιο 6, για παράδειγμα. Με στόχο, να δημιουργήσει προβλήματα ώστε να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα και να αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη διαχείριση των κοιτασμάτων. Είναι ζωτικής σημασίας, δηλαδή, να τερματιστεί τώρα η παρανομία, να αντιληφθεί ότι θα έχει σημαντικό κόστος για να μην προχωρήσει. Και μόνο μέσω της Ευρώπης μπορεί να το αντιληφθεί. Γι’ αυτό πρέπει η αντίδραση να είναι καθολική και αποφασιστική. Και όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη. Να τεθεί ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, όχι απλώς μια καταγγελία, αλλά σαφής προειδοποίηση ότι ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να πάει σε διαπραγμάτευση υπό αυτές τις συνθήκες. Τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν τη θέση μας. Αν ζητήσουμε, φυσικά, στήριξη. Ρωσία, Γαλλία, Κίνα. Ούτως ή άλλως, όμως, δεν μπορούμε με τέτοιες συνθήκες να αφήνουμε τα πράματα να τα χειρίζεται μία απεσταλμένη του Γκουτέρες, η κ. Λουτ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι που πρέπει να ενεργοποιηθεί.

Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο που φτάσαμε ώς εδώ κι ας μας λένε ότι ήταν αναμενόμενο. Εδώ και χρόνια η Τουρκία προχωρεί σε παραβιάσεις και προκλήσεις, σχεδιάζοντας την κορύφωσή τους με γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποια ήταν η αντίδρασή μας; Η ανάπτυξη των τριμερών συνεργασιών, η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η ενίσχυση της θέσης μας στην ΕΕ. Θετικά όλα αυτά. Κι αν δεν υπήρχαν μπορεί να έκανε χειρότερα η Τουρκία. Αλλά τώρα αυτά πρέπει να αποδώσουν καρπούς στην πράξη. Διότι, αν προχωρήσει τώρα σε γεώτρηση και δεν υπάρξουν κυρώσεις, το χάσαμε το παιγνίδι.

Υ.Γ.: Εκτός τόπου και χρόνου οι ανοησίες πως δεν θα γίνονταν αυτά αν υπήρχαν διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να δημιουργεί τετελεσμένα με τις παρανομίες της, ακόμα και όταν ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες, ακόμα και όταν οι αφελείς έβλεπαν λύση οσονούπω… 
[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube