Weather Icon

Τελικές έρευνες για γεωτρήσεις στα τεμάχια 6, 7, 10 και 11

Τελικές έρευνες για γεωτρήσεις στα τεμάχια 6, 7, 10 και 11

Πέτρος Θεοχαρίδης   
Έρευνες με τηλεκατευθυνόμενα υπερσύγχρονα υποβρύχια ρομπότ ξεκινούν από τη Δευτέρα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταίρων στα τεμάχια 6, 7, 10 και 11, με σκοπό τις τελικές μελέτες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και του προγραμματισμού για τις πρώτες από τις οκτώ επόμενες γεωτρήσεις που εξήγγειλε πριν από δύο μέρες ο υπουργός Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για τις περιοχές των στόχων που έγιναν τους τελευταίους πέντε σχεδόν μήνες με το ερευνητικό σκάφος «Nautical Gео», του οποίου οι εργασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ ολοκληρώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, πιάνει δουλειά άλλο ειδικό ερευνητικό σκάφος.
Πρόκειται για το νορβηγικό «Deep Helder», το οποίο ήδη βρίσκεται για τον σκοπό αυτό στο λιμάνι Λεμεσού και αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα εξειδικευμένες έρευνες σε πολύ πιο συγκεκριμένα σημεία και περιοχή, σε σχέση με την εκτεταμένη περιοχή (6, 7, 8, 10, 11) που ερεύνησε το «Nautical Geo».
Οι πρόσθετες γεωφυσικές και περιβαλλοντικές έρευνες που θα διεξάγει το «Deep Helder» από τη Δευτέρα, μέχρι και σχεδόν το τέλος Ιουλίου, επικεντρώνονται γύρω από το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και τις προεκτάσεις του στο τεμάχιο 7, αλλά και τα όριά του προς το τεμάχιο 10. Επίσης, επικαλύπτουν την περιοχή του κοιτάσματος «Γλαύκος», όπως και άλλους στόχους στην ευρύτερη περιοχή ένθεν και ένθεν των ορίων των τεμαχίων 6 και 10, όπου έχουν εντοπιστεί για σκοπούς ερευνητικής γεώτρησης ελπιδοφόροι στόχοι.
Πρόκειται για στόχους επόμενων γεωτρήσεων τόσο για λογαριασμό των Total – Eni στο τεμάχιο 6 όσο και της ExxonMobil –Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10. Επίσης, όπως έγραψε χθες ο «Φ», η μία εκ των δύο επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, που εξήγγηλε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας, αφορά σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Καλυψώ» που θα δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά που έμειναν μετά την πρώτη γεώτρηση. Γι’ αυτό και η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα γίνει από το τεμάχιο 7 όπου εκτείνεται αισθητά η «Καλυψώ». Η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση θα γίνει στο κοίτασμα «Αφροδίτη» με τον προγραμματισμό να αναμένεται να ξεκαθαρίσει αμέσως μετά την υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας αναλογικού διαμοιρασμού με τη Δημοκρατία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται πως, πριν το φθινόπωρο, θα υποβληθούν όλες οι μελέτες και θα ολοκληρωθεί η περίπλοκη διαδικασία εξέτασης και έκδοσης και των περιβαλλοντικών αδειών, που -όπως όλα δείχνουν- δεν θα γίνουν για κάθε γεώτρηση ξεχωριστά αλλά για κάθε «ομάδα» γεωτρήσεων, όπως έγινε στο παρελθόν τόσο για γεωτρήσεις της ΕΝΙ όσο και τις δύο της ExxonMobil.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube