REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Μαΐου 2019

Γιατί η Βενεζουέλα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο 300 δισ. βαρέλια απέτυχε οικονομικά και επικρατεί κοινωνικό χάος

Γιατί η Βενεζουέλα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο 300 δισ. βαρέλια απέτυχε οικονομικά και επικρατεί κοινωνικό χάος



Το πετρέλαιο είναι ένας πόρος που εύκολα μπορεί να παγιδεύσει ένα κράτος

Μπορεί η χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο να έχει οικονομικά προβλήματα και ο λαός της να βρίσκεται σε ανέχεια;

Θα μπορούσε…


Και το παράδειγμα της Βενεζουέλας είναι ένα από αυτά…

Και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι η διακυβέρνηση του Maduro, του ιδεολογικού παιδιού του Chaves. 
Αυτός όμως είναι ο προφανής λόγος, αυτός που εύκολα στοχοποιεί τους ιδεολογικούς αντιπάλους της παγκόσμιας καθεστηκυίας τάξης. 
Είναι εύκολο άλλωστε να υποστηρίξει κανείς ότι τα προβλήματα δεν θα είχαν προκληθεί εάν είχαν εκλεγεί καλύτεροι ηγέτες και αν οι ηγέτες είχαν επιλέξει καλύτερες πολιτικές.
Όμως υπάρχουν πολύ περισσότερα οικονομικά και ενεργειακά προβλήματα στη Βενεζουέλα από ό,τι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση προκάλεσαν.
Η Βενεζουέλα συνειδητοποίησε ότι είχε τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους σε σχέση με τον πληθυσμό της, ήδη από τη δεκαετία του 1920.
Ενώ οι πόροι αυτοί είναι σημαντικοί, η χώρα δεν κατάφερε να προσδιορίσει το πόσο υψηλό βιοτικό επίπεδο μπορούν να υποστηρίξουν οι πόροι αυτοί.
Έτσι, η χώρα επέλεξε τον δρόμο της διανομής των πλεονεκτημάτων των εξαγωγών πετρελαίου με σοσιαλιστικό τρόπο.
Και αυτή η σοσιαλιστική προσέγγιση, συν το αυξημένο χρέος, έκρυψε το πρόβλημα ενός βιοτικού επιπέδου που δεν μπορούσε πραγματικά να υποστηριχθεί για πολλά χρόνια.


για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube