REAL TIME |

Weather Icon

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία: Διαλέξτε ΝΑΤΟ ή S – 400

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία: Διαλέξτε ΝΑΤΟ ή S – 400
«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει» αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις «παράτολμες αποφάσεις της», όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση «της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε.

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».
Απάντηση Αγκυρας
Άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας, δια στόματος του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάϊ, μέσω twitter
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να ρισκάρουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες που υπονομεύουν την συμμαχική άμυνα εναντίον των εχθρών της, συνεργαζόμενοι με τρομοκράτες που υπονομεύουν την άμυνα μιας συμμάχου του ΝΑΤΟ, απέναντι στους εχθρούς της;».
The United States must choose. Does it want to remain Turkey’s ally or risk our friendship by joining forces with terrorists to undermine its NATO ally’s defense against its enemies?

Κλιμακώνει τις πιέσεις μετά το πάγωμα της παράδοσης των F – 35
Υπενθυμίζεται, ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε προ τεσσάρων ημερών ότι παγώνει τις προετοιμασίες για την παράδοση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία μέχρι η γειτονική χώρα να σταματήσει την παραλαβή των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία.
Παράλληλα, την είχε προειδοποιήσει ότι αν τα παραλάβει, τότε θα ρισκάρει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του Αμερικανικού μαχητικού υψηλής τεχνολογίας.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσαρλς Σάμερς Τζούνιορ είχε μάλιστα εκφράσει τη λύπη του Πενταγώνου για την κατάσταση που έχει περιέλθει η αμερικανοτουρκική συνεργασία για τα F-35 και τόνισε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με γνώμονα την προστασία της από κοινού επένδυσης των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σάμερς δήλωσε πως: «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη. Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει έναν συνετό σχεδιασμό του προγράμματος και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας του F-35. Αναπτύσσονται ήδη δευτερεύουσες πηγές εφοδιασμού για τα μέρη που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Λυπούμαστε πολύ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συνεργασία μας με την Τουρκία για τα F-35, και το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει συνετά βήματα για να προστατέψει τις από κοινού επενδύσεις μας σε αυτή την κρίσιμη τεχνολογία. Ο σημαντικός μας διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά μέχρι να εγκαταλείψουν την παραλαβή των S-400, οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τις παραδόσεις και τις εργασίες που συνδέονται με την ενεργοποίηση της λειτουργικής ικανότητας της Τουρκίας στα F-35. Αν η Τουρκία παραλάβει τους S-400, η συνέχιση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα των F-35 είναι σε κίνδυνο».
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube