REAL TIME |

Weather Icon

Mεσολαβητική προσπάθεια Κύπρου μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ


Aνδρέας Πιμπίσιης    
Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ δύο φιλικών της χωρών είναι έτοιμη να παίξει η Κύπρος, εάν αυτό της ζητηθεί προκειμένου αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε μια διαφιλονικούμενη λωρίδα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία ανέφεραν στον «Φ» ότι η Κύπρος ενημέρωσε αμφότερες τις πλευρές ότι είναι στη διάθεσή τους σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν αυτό είχε εγερθεί στη διάρκεια μεταξύ τους συναντήσεων.
Για μεσολαβητική προσπάθεια της Κύπρου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ γίνεται λόγος σε δημοσιεύματα στις δύο χώρες. Η ισραηλινή εφημερίδα «Μα’αρίβ» έγραψε ότι «Κύπρος και Ελλάδα θα μεσολαβήσουν μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορα». Σημειώνεται επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις με αμφότερα τα μέρη και είναι έτοιμες να βοηθήσουν για την επίλυση της διαφοράς για τα θαλάσσια σύνορα τους. Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία σημείωσαν ότι κατά τις πρόσφατες επαφές που είχαν γίνει στη Βηρυτό, στα πλαίσια της τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Λιβάνου και Ελλάδας, είχε εγερθεί το θέμα. Η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε τους Λιβανέζους συνομιλητές της ότι βρίσκεται στη διάθεσή τους για να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς.  
Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ-Χαγιάτ, το όλο ζήτημα είχε συζητηθεί και κατά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, σε Ισραήλ και Λίβανο. Ο Μάικ Πομπέο συζήτησε το θέμα της διαμάχης για τα θαλάσσια σύνορα με τον Λιβανέζο πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι.  
Στη συνέχεια ο Ναμπίχ Μπέρι είχε συνάντηση με τον διοικητή της ΟΥΝΙΦΙΛ (Ειρηνευτική Δύναμη στο Λίβανο) στο νότιο Λίβανο ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συμβιβασμό στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων, μέσω ενός μηχανισμού που θα θέσει την Μπλε Γραμμή, στα σύνορα με τις δύο χώρες, υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών.  
Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να συζητείται παρασκηνιακά, είναι να αναλάβει την επίμαχη περιοχή μια εταιρεία η οποία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην επίμαχη ζώνη μπορεί να συνδράμει σε μια έμμεση εκμετάλλευση των αποθεμάτων από τις δύο χώρες, δίχως να έχουν οι ίδιες άμεση επαφή.  
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων που επεκτείνονται στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και των δύο χωρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λίβανος επενδύει πάρα πολλά στη συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας και δεν βλέπει αρνητικά, σε μελλοντικό στάδιο, την πιθανότητα να στέλλει φυσικό αέριο από τις δικές του πηγές προς το νησί. 
Ιδιαίτερα σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η κατασκευή ενός σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο. Όμως για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος σταθμός, αυτό που θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας είναι να μπορεί να στηρίζεται στα κυπριακά αποθέματα.
Αυτό που διαμήνυσαν ξένες εταιρείες και ειδικοί προς τη Λευκωσία είναι πως η δημιουργία ενός σταθμού υγροποίησης θα πρέπει να μπορεί να στηρίζεται πρώτα και κύρια στα κυπριακά αποθέματα. Αν οι ανακαλύψεις σε φυσικό αέριο στους επόμενους μήνες είναι σημαντικές, τότε ο σχεδιασμός για σταθμό LNG θα αρχίσει να υλοποιείται. Εξέλιξη που μπορεί να φέρει προς την Κύπρο και φυσικό αέριο από άλλες χώρες της περιοχής όπως ο Λίβανος και το Ισραήλ. 
 
Δεν άλλαξε θέση για τα Υψίπεδα Γκολάν 
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει διαφοροποιήσει την πάγια θέση της για το καθεστώς των Υψιπέδων Γκολάν, ήτοι τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 242 και 497, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Αυτό τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης σε απάντηση, του προς τον πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.
Ο Γ. Περδίκης είχε καλέσει τον ΥΠΕΞ να τοποθετηθεί στο θέμα των Υψιπέδων Γκολάν με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ. Απαντώντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε και τα εξής:  
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει διαφοροποιήσει την πάγια θέση της για το καθεστώς των Υψιπέδων Γκολάν, ήτοι τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 242 και 497, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. 
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου, το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ΚΜ της ΕΕ εξέτασαν το ενδεχόμενο όπως η Ένωση προβεί σε δημόσια ανακοίνωση δια της YE Federica Mogherini, η οποία θα αντικατόπτριζε την πιο πάνω θέση και το περιεχόμενο της οποίας τέθηκε υπό διαπραγμάτευση. 
Επισημαίνω ότι η Κύπρος κατέβαλλε προσπάθειες και πέτυχε τη συμπερίληψη στη διακήρυξη του όρου “κατεχόμενα Υψίπεδα Γκολάν”. Η δήλωση της κυρίας Mogherini εκ μέρους των 28 ΚΜ της ΕΕ, αναφέρει καθαρά ότι δεν αναγνωρίζουμε την ισχυριζόμενη ισραηλινή κυριαρχία επί των κατεχόμενων υψιπέδων Γκολάν. Η πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας κοινοποιήθηκε διά της καταλλήλου οδού και προς τη Συριακή κυβέρνηση η οποία διά του εδώ Επιτετραμμένου της χώρας, ευχαρίστησε την πλευρά μας για τη διαχρονική στήριξη και στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος».
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube