REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Απριλίου 2019

H «τριπλή Αντάντ της Μέσης Ανατολής» αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα

H «τριπλή Αντάντ της Μέσης Ανατολής» αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα
H «τριπλή Αντάντ της Μέσης Ανατολής» αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα
Ένα νέο μπλοκ αναδύεται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το οποίο αντιτίθεται στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της Ουάσιγκτον. 
Τα κορυφαία μέλη του νέου μπλοκ είναι η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ, ενώ ακολουθούν Ιράκ, Συρία, Λίβανος και Ιορδανία.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες αποκαλούν το νέο μπλοκ την «Τριπλή Αντάντ της Μέσης Ανατολής» (Triple Entente, από το γαλλικό entente «φιλία, συνεννόηση, συμφωνία», ήταν η συμμαχία, η οποία ένωνε την Ρωσική Αυτοκρατορία, την Γ΄ Γαλλική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, έπειτα από την υπογραφή της Αγγλορωσικής Αντάντ στις 31 Αυγούστου 1907.
Το «κλειδί» για την επιτυχία αυτού του μπλοκ είναι η αναδυόμενη συσχέτιση της επιρροής των μεγάλων δυνάμεων μετά τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ. 
Η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι έτοιμες να συμβιβαστούν με τις περιφερειακές δυνάμεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τα ζωτικά και παγκόσμια συμφέροντά τους, ενώ οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και, σε μικρότερο βαθμό, το Ισραήλ, είναι οι αντίπαλοι του νέου αυτού μπλοκ.
Οι ρίζες της «Τριπλής Αντάντ της Μέσης Ανατολής» βρίσκονται στη Ντόχα. 
Το Κατάρ το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε διμερείς και τριμερείς συζητήσεις με το Ιράν και την Τουρκία, όταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στο Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου (ΣΣΚ) επέβαλαν οικονομικό αποκλεισμό  στο Κατάρ τον Ιούνιο εκείνου του έτους. 
Ωστόσο, μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τον αρχικό αντίκτυπο της πολιορκίας να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, η μακρόχρονη μεταπολεμική στάση της μεγαλύτερης Μέσης Ανατολής αποτέλεσε σημαντική προτεραιότητα.
Τότε η Ντόχα, η Τεχεράνη και η Άγκυρα άρχισαν να μιλάνε για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού στρατηγικού μπλοκ.
Σύμφωνα με τον Iman Zayat, διευθυντή της Arab Weekly, στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, οι τρεις χώρες συνήψαν συμφωνία στην Τεχεράνη για τη δημιουργία μιας «κοινής ομάδας εργασίας για τη διευκόλυνση της διαμετακόμισης αγαθών μεταξύ των τριών χωρών». 
Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube