REAL TIME |

Weather Icon
Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Τουρκία 14 Απριλίου 2019

Στα… άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας: Γόρδιος δεσμός η αγορά των F-35

www.aa.com
Επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την αγορά των ρωσικών S-400, εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ μέρα – παρά – μέρα κάνουν δηλώσεις, αντιδρώντας σ’ αυτή την αγορά, ενώ το θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το πώς μια άλλη σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να στέλνουν νταλίκες με όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας».

«Αυτή είναι η ουσία και για να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση κρατούν τακτικά στην επικαιρότητα άλλα θέματα» πρόσθεσε και συνέχισε: «Βλέπετε ότι στα στρατόπεδα που εκπαιδεύονται τα μέλη του ΡΚΚ στην Συρία, κυματίζει η σημαία των ΗΠΑ. Βλέπετε ότι οι επικεφαλής των τρομοκρατών αυτών φωτογραφίζονται με Αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς».

Πρόκειται για δηλώσεις, οι οποίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ολική ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Συρία και την υπόθεση των S-400, η οποία έχει φέρει στα όρια της αμφισβήτησης τη θέση της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Γόρδιος δεσμός η αγορά των F-35
Στο μεταξύ, ο Τσελίκ αναφέρθηκε και στο θέμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ και θεωρείται από την Άγκυρα ως ο «νούμερο 1» υπεύθυνος για το πραξικόπημα του 2016.
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι παρά τους φακέλους που εστάλησαν στην Ουάσιγκτον, μετά το πραξικόπημα, ο Γκιουλέν δεν κλήθηκε ούτε για κατάθεση από τις αρχές.
Στη συνέχεια, ο Τσελίκ έκανε ειδική μνεία και στα αεροσκάφη F-35, διευκρινίζοντας ότι «τη συμμαχία ορίζει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, και δεν υφίσταται κανένα άρθρο με αναφορά στα F-35».
Υπενθυμίζεται η παράδοση των – πέμπτης γενιάς – αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία έχει καταστεί «γόρδιος δεσμός», λόγω της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία.
Η δριμύτατη τουρκική κριτική στις HΠΑ επέρχεται ενόσω ο Ερντογάν, με πρόσφατες δηλώσεις του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται επιχείρηση του τουρκικού στρατού στα ανατολικά του Ευφράτη, κάτι με το οποίο αντιτίθεται η Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, αυτό αντικατοπτρίζεται και από την κινητικότητα των μονάδων, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, όπως και από την αποστολή επιπλέον δυνάμεων.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube