REAL TIME |

Weather Icon

Capital Economics: Η Ιταλία και όχι η Ελλάδα ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρωζώνης – «Κλείνει» η ψαλίδα του spread

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου θα αυξηθεί στο 3,25% έως τα τέλη του 2019 και του ελληνικού στο 3,5%, με την ψαλίδα του spread να μειώνεται στις 25 μονάδες βάσης
Την ώρα που η προσοχή στρέφεται στην υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγους σε χαμηλά 15 ετών, λίγοι πρόσεξαν ότι το spread με την Ιταλία υποχωρεί σε προ κρίσης επίπεδα, σημειώνει σε ανάλυσή της με τίτλο «Italy verging towards becoming as risky as Greece» η Capital Economics.  
Στην ανάλυση με ημερομηνία 16 Απριλίου 2019, την οποία παρουσιάζει το bankingnes.gr, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το spread ελληνικών και ιταλικών ομολόγων θα υποχωρήσει από τις 70 μονάδες βάσης που βρίσκεται σήμερα,  στις 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2019, γεγονός που αντανακλά τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας, τη δημοσιονομική πίεση και το αυξημένο πολιτικό ρίσκο. Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνης, η Ελλάδα θεωρείται ως ο «ασθενής» της Ευρώπης.
Ωστόσο πρόσφατα τον τίτλο «κέρδισε» η Ιταλία, εκτιμά η Capital Economics. 
To 2018 η Ελλάδα αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007.
Στον αντίποδα, η Ιταλία βρέθηκε σε τεχνική ύφεση. 
Την ώρα που η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2019, έναντι 0,8% για την Ευρωζώνη, η Ιταλία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 
Η Capital Economics προειδοποιεί ότι όσο επιδεινώνονται οι προοπτικές της ανάπτυξης, θα εντείνεται και η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους. 
Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερο από το ιταλικό,  βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και έχει ρυθμιστεί με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από το δημόσιο χρέος της Ιταλίας. 
Επιπλέον, το ιταλικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο σε απόλυτους όρους και άρα αποτελεί πολύ μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη.



Αυξημένο πολιτικό ρίσκο
Την ίδια ώρα, το πολιτικό ρίσκο είναι μεγαλύτερο στην Ιταλία έναντι της Ελλάδας, δεδομένης της στάσης που τηρεί η ιταλική κυβέρνηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Την ώρα που τα λαϊκιστικά κόμματα της Ιταλίας αναμένεται να καταγράψουν θετική απόδοση στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, οι φόβοι για πολιτική σύγκρουση και αμφισβήτηση της συμμετοχής στο ευρώ ενδεχομένως να αναζωπυρωθούν. 
Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανό να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα, όπως συνέβη τον Μάιο του 2018. 
Τέλος η Capital Economics εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου θα αυξηθεί στο 3,25% έως τα τέλη του 2019 και του ελληνικού στο 3,5%, με την ψαλίδα του spread να μειώνεται στις 25 μονάδες βάσης. 

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube