REAL TIME |

Weather Icon

Πίεση μέσω Ευρώπης προς Τουρκία για το θέμα των Αγνοουμένων

Πίεση μέσω Ευρώπης προς Τουρκία για το θέμα των Αγνοουμένων
 

Φρίξος Δαλίτης  

Άσκηση πιέσεων σε διπλωματικό επίπεδο, με κύριο πεδίο δράσης τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Τουρκία να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων, αλλά και σειρά μέτρων δράσης σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο, προβλέπει το σχέδιο δράσης για αγνοούμενους και πεσόντες του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αυτό στο οποίο στοχεύει το σχέδιο δράσης, είναι ουσιαστικά την αντιμετώπιση δύο θεμελιωδών ζητημάτων, τα οποία αφορούν: Πρώτον την παντελή άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεών της και δεύτερον τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί η πάροδος του χρόνου, ιδιαίτερα στον τομέα των ερευνών.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επειδή το 2018 τα αποτελέσματα όσον αφορά τις έρευνες και εκταφές για τους αγνοούμενους ήταν απογοητευτικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων με το θέμα υπηρεσιών, στην παρουσία και των συγγενών αγνοουμένων. Σκοπός αυτής της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός μίας συγκεκριμένης στρατηγικής σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και ο καλύτερος συντονισμός. 
Στη βάση γραπτών σχολίων που έγιναν από όλους, ετοιμάστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, προκειμένου να εργάζονται όλοι οι φορείς στο ίδιο πλάνο.
Στο πλαίσιο δράσης γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα της άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία με την ανάδειξη των ευθυνών της Άγκυρας και τονίζεται το γεγονός ότι το όλο ζήτημα μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του ότι το καθεστώς Ερντογάν εκπέμπει μια ιδιαίτερα αλγεινή εικόνα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ των μέτρων που καταγράφονται είναι και η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο της επικείμενης συζήτησης για την πτυχή των αγνοουμένων στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει την ευθύνη για επιτήρηση της εκτέλεσης της Απόφασης του ΕΔΑΔ σε σχέση με την 4η Διακρατική Προσφυγή.
Θα προωθηθεί προσπάθεια για συντονισμό με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες για ανάδειξη του θέματος των αγνοουμένων και ενθάρρυνση των ευρωβουλευτών μας για από κοινού προσπάθεια έκδοσης ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, ειδικά για το ζήτημα των αγνοουμένων.
Τίθεται επίσης θέμα για άσκηση πίεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ποιοτική ενίσχυση των αναφορών που θα συμπεριλάβει στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας που θα εκδώσει τον προσεχή Μάιο, ενώ παράλληλα σημειώνεται η ανάγκη για αξιοποίηση των πρεσβειών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό για διαβήματα προς τις χώρες διαπίστευσής τους, με στόχο όχι μόνο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το θέμα των αγνοουμένων. Σημειώνεται επίσης η ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης της ιδιότητας της Κύπρου ως ιδρυτικού μέλους της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων, η οποία δημιουργήθηκε το 2015, μέσω συνομολόγησης διεθνούς Συμφωνίας, και εδρεύει στη Χάγη. Τονίζεται, τέλος, η συνέχιση και εντατικοποίηση του συντονισμού με την ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα συντονισμού, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η σύσταση κοινής Ομάδας Ερευνών με τη συμμετοχή λειτουργών από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η ΚΥΠ, η ΔΕΑ και η Υπηρεσία Αγνοουμένων. Η σύσταση της εν λόγω Ομάδας Ερευνών κρίνεται ως πολύ σημαντικό μέτρο επείγουσας φύσης, για ενίσχυση των ερευνών. Προβλέπεται επίσης η σύσταση ειδικού ερευνητικού κλιμακίου για τη μελέτη των αρχείων σε Κύπρο και Ελλάδα και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των πληροφοριών που είναι ήδη διαθέσιμες, από συγκεκριμένη ομάδα λειτουργών.
Κρίνεται, ωστόσο, ως ιδιαίτερα σημαντική η σύσταση Μηχανισμού αναγνώρισης και εκταφής λειψάνων πεσόντων. Η Ομάδα αυτή, η οποία θα ενεργεί υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Προεδρίας, θα αναλάβει όλα τα ζητήματα που αφορούν στους πεσόντες, όπως:
> τη συλλογή πληροφοριών, μελέτη αρχείων και πραγματοποίηση επιτόπου επισκέψεων,
> τη συνεργασία με τεχνολογικά εξειδικευμένα Κέντρα του εξωτερικού για επίλυση του ζητήματος της ταυτοποίησης των λειψάνων των Ελλαδιτών στρατιωτών που βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο,
> την επίλυση του ζητήματος των λανθασμένων ταυτοποιήσεων,
> Την εμπλοκή της UNFICYP για προώθηση του πολιτικά ευαίσθητου ζητήματος διενέργειας εκταφών στα κατεχόμενα.
Στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνονται και μέτρα διοικητικής υφής τα οποία αφορούν ενίσχυση των αρμόδιων Υπηρεσιών με επιπλέον προσωπικό και τα οποία τέθηκαν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Ο Νίκος Θεοδοσίου προσωρινά στη ΔΕΑ
Τον Νίκο Θεοδοσίου διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη ως μεταβατικό εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, μετά την απόφαση για μη ανανέωση της θητείας του Νέστορα Νέστορος στην Επιτροπή. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από πλευράς Προεδρίας, σημειώνοντας ότι ο κ. Θεοδοσίου ήταν από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα συνεργάτης στο Γραφείο του Ελληνοκυπρίου Εκπροσώπου στη ΔΕΑ, διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων (1994-2012) και διευθυντής του Γραφείου της Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων (2012-2015).
«Με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κ. Νέστορος για την υπηρεσία του ως Εκπροσώπου στη Διερευνητική Επιτροπή και για τα όσα πρόσφερε στο μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων», καταλήγει η ανακοίνωση της Προεδρίας. Σε δηλώσεις του χθες ο Νέστορας Νέστορος επανέλαβε ότι φεύγει ήσυχος με τη συνείδησή του, ότι έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
 Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube