Weather Icon
Cyberwar , Ρωσία 5 Απριλίου 2019

Το μεγάλο “σιδηρούν παραπέτασμα” του ρωσικού διαδικτύου

Το μεγάλο “σιδηρούν παραπέτασμα” του ρωσικού διαδικτύου
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί «κυρίαρχου διαδικτύου» στη Ρωσία συνεχίζεται, προκαλώντας, ωστόσο, περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα νόμιζε κανείς εκ πρώτης όψεως.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο εμπνεύστηκαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να ελέγξουν τις ροές της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, σε μία προσπάθεια να καταπνίξουν κάθε διαφορετική φωνή.
Το μοντέλο που προτείνεται έχει ως πρότυπο του το κινεζικό, όπου ως γνωστό, ο πανίσχυρος κρατικός μηχανισμός, ελεγχόμενος από το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει τον απόλυτο έλεγχο του διαδικτύου.
Στη Ρωσία, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος, η Ρυθμιστική Αρχή, γνωστή ως Roskomnadzor απαίτησε από δεκάδες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες VPN να ενταχθούν στο Ομοσπονδιακό Κρατικό Πληροφοριακό Σύστημα, ώστε να προχωρούν άμεσα στον αποκλεισμό ιστοσελίδων και χρηστών που δεν τηρούν τις «προϋποθέσεις χρήσης» που επιθυμούν οι μυστικές υπηρεσίες.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό έγιναν εσπευσμένες δοκιμές DPI προκειμένου να αποκλειστεί οριστικά, (για να διακοπεί η λειτουργία του) ο ιδιαίτερα δημοφιλής messanger Telegram στη Ρωσία, ενώ παράλληλα, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία τα Υπουργείο Άμυνας της χώρας αρνήθηκε τη χορήγηση συχνότητας για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς (5G) της κινητής τηλεφωνίας.

Για τη συνέχεια JAJ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube