Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Τρομοκρατία 9 Απριλίου 2019

Αίτια και συνέπειες της στοχοποίησης των Ιρανών “Φρουρών” από τον Τραμπ

Αίτια και συνέπειες της στοχοποίησης των Ιρανών “Φρουρών” από τον Τραμπ
Του Κώστα Ράπτη
Από χθες η διεθνής πραγματικότητα έγινε λίγο περισσότερο επικίνδυνη και απρόβλεπτη από ό,τι ήδη ήταν. Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν(και η αντίστοιχη απόφαση της Τεχεράνης να κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση την CENTCOM, δηλ. την διακλαδική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που περιλαμβάνει στην δικαιοδοσία της τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία) δημιουργεί δεδομένα πρωτοφανή.
Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (Sepâh-e Pâsdârân-e Enghelâb) ιδρύθηκε το 1979 με απόφαση του Αγιατολλάχ Χομεϊνι και της μεταβατικής κυβέρνησης Μπαζαργκάν, με την ενοποίηση των επαναστατικών πολιτοφυλακών που δρούσαν εκείνη την εποχή, ως αντίβαρο στον τακτικό στρατό, που παρέμενε εν πολλοίς πιστός στον Σάχη. Ο ρόλος των Σώματος υπήρξε καταλυτικός για την εμπέδωση του νέου καθεστώτος, ενώ η σημερινή του θέση στο ιρανικό πολίτευμα του δίνει ευρύτατες εξουσίες, σε ό,τι έχει να κάνει με τον έλεγχο των συνόρων, την εσωτερική ασφάλεια (λ.χ. την καταστολή του λαθρεμπορίου), τον ανορθόδοξο πόλεμο και τις “ειδικές αποστολές” εκτός συνόρων. 

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube