fbpx
Weather Icon

Αντί τετραμερής συνάντησης η κ. Λουτ έπρεπε να προτείνει διμερή, Κυπριακής Δημοκρατίας και κατοχικής Τουρκίας

Αντί τετραμερής συνάντησης η κ. Λουτ έπρεπε να προτείνει διμερή, Κυπριακής Δημοκρατίας και κατοχικής Τουρκίας
Μέλος του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας. Φωτογραφία Φιλελεύθερος
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Την πορεία των προκατόχων της ακολουθεί και η νέα απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Αποφεύγει να αγγίξει την ουσία και γυροφέρνει μπαγιάτικες ιδέες και σενάρια.
Ήλθε, λοιπόν, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, έχοντας ενώπιον της μια πρόταση, την οποία της διαβίβασε τηλεφωνικά και πριν την άφιξή της ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:

  • Να οργανώσει μια κοινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Και επειδή ο κ. Ακιντζί απέρριψε την πρόταση, η κ. Λουτ προσήλθε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με μια τουρκικής έμπνευσης ιδέα, την οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να τη σερβίρει και στον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον οποίο συνάντησε προ ημερών στη Νέα Υόρκη. Πρότεινε, λοιπόν, τετραμερή συνάντηση, με τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας και των δυο κοινοτήτων. Μια ιδέα που δεν είναι τωρινή. Προτάσσεται διαχρονικά, από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς και στοχεύει να εξισώσει το κατοχικό καθεστώς με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Γιατί, όμως, η κ. Λουτ αντί να αναλάβει ρόλο αγγελιαφόρου της τουρκικής πρότασης να μην έθετε την ιδέα για μια διμερή συνάντηση:
  • Της κατοχικής Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδαφος της οποίας κατέχεται παράνομα και με τη δύναμη των όπλων από το 1974 και εντεύθεν.
Με αυτή τη φόρμουλα οι συζητήσεις θα είναι απευθείας και όχι μέσω αντιπροσώπων, όπως είναι ο εκάστοτε κατοχικός ηγέτης.
Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι πλείστοι στο διεθνές πεδίο, επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα. Η χώρα- πρόβλημα είναι η Τουρκία και για λόγους που μπορεί κανείς να αντιληφθεί, η Άγκυρα έχει μείνει τόσα χρόνια στο απυρόβλητο και ένα θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής έχει καταντήσει σε δικοινοτικό.
Εάν, συνεπώς, η κ. Λουτ, τα Ηνωμένα Έθνη εν γένει, αποφασίσουν πως θα πρέπει το Κυπριακό να λυθεί οριστικά, θα πρέπει να αγγίξουν την ουσία, που είναι η άρση της κατοχής και η δημιουργία ενός κανονικού κράτους, στο οποίο θα ισχύσουν τα αυτονόητα.
Η απεσταλμένη του Διεθνούς Οργανισμού, όπως είναι γνωστό θα συντάξει έκθεση, την οποία θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 15 Απριλίου.
Θέλουμε να ελπίζουμε, να μην λειτουργήσει στη λογική των ίσων αποστάσεων και να αναφέρει πως κατατέθηκαν δυο προτάσεις εκατέρωθεν και ότι απορρίφθηκαν.
  • Το θέμα δεν είναι να αποδοθούν ευθύνες- αν και μπορεί να πράξει τούτο με αντικειμενικότητα- αλλά να βρει τον τρόπο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κ. Λουτ που δείχνει να βαριέται τις αποστολές στην Κύπρο, εξ ου και μένει ελάχιστα στο νησί, πρέπει να μελετήσει καλύτερα το Κυπριακό και να μην περιορίζεται να διαβάζει τις σημειώσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

σχετικά άρθρα