Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ , Τουρκία 9 Απριλίου 2019

Μια επικίνδυνη απόφαση των ΗΠΑ που αγγίζει και την Τουρκία

Μια επικίνδυνη απόφαση των ΗΠΑ που αγγίζει και την Τουρκία

Άρθρο του Serdar Turgut* στην haberturk
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Οι ΗΠΑ, κάτω από την πίεση του Ισραήλ και των ενοσυντηρητικών, είναι πολύ κοντά στη λήψη μιας απόφασης που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή μας.
Η οργάνωση των νεοσυντηρητιλών Foundation for the Development of Democracis (FDD) πιέζει η απόφαση αυτή να ληφθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να χαρακτηρίσουν ως τρομοκρατική οργάνωση το στρατό των Φρουρών της Επανάστασης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε επίσημο στρατιωιτκό τμήμα ενός κράτους.
Σε περίπτωση που εγκριθεί μια τέτοια απόφαση, αναμένεται και το Ιράν από την πλευρά του να χαρακτηρίσει το σύνολο του στρατού των ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. 
Και σε περίπτωση που έχουμε αυτές τις δυο αποφάσεις, αυτό στην ουσία θα σημαίνει ότι οι δυο χώρες έχουν κυρήξει η μια τον πόλεμο στην άλλη.

Όμως η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει έναν μεγάλο πόλεμο στα σύνορα της Τουρκίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια και τη στραθερότητα στη χώρα.
Επίσης, αν οι Φρουροί της Επανάστασης χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση, όσοι κάνουν δουλειές με εταιρείες ελεγχόμενες από αυτούς, θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που αγγίζει την Τουρκία.
Είναι γνωστό ότι οι Φρουροί της Επανάστασης ελέγχουν πολλές εταιρείες, που αποτελούν το 20% της οικονομίας του Ιράν.
Και οι εταιρείες του ενεργειακού τομέα, έχουν σημαντικό μερίδιο σ’ αυτές.
Η Τουρκία, που έμεινε έξω από το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, συνεχίζει τις δουλειές της με το Ιράν.
Αν όμως οι Φρουροί της Επανάστασης χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση και επισημοποιηθούν οι κυρώσεις για εκείνους που κάνουν δουλειές με επιχειρήσεις που ελέγχονται από αυτούς, τότε θα προκύψει ο κίνδυνος οι κυρώσεις να πλήξουν την Τουρκία. Και είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν κύκλοι που θα έκαναν κάτι τέτοιο με μεγάλη χαρά.
Για το λόγο αυτό, η Τουρκία, που έχει κλειστεί στον εαυτό της λόγω των εκλογών, καλό είναι να παρακολουθεί από κοντά αυτό το ζήτημα.

*Ο Σερντάρ Τουργκούτ είναι ανταποκριτής της Χαμπέρτουρκ στην Ουάσιγκτον

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube