Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση 17 Απριλίου 2019

Χωρίς ρευστό 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή ακόμη και για αυτές που ανοίγουν οι “κρουνοί” της χρηματοδότησης το κόστος που καλούνται να πληρώσουν είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που πληρώνουν οι ανταγωνιστές τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν το βάζουν κάτω και επιμένουν να καινοτομούν 4 στις 10, να συνεργάζονται 2 στις 10 και να εξάγουν 1 στις 6.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Έκθεση “ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2019 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, που παρουσιάζεται αυτή την ώρα (Τετάρτη απόγευμα) στο Αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας, και διεξήχθη με ευθύνη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με τη MARC Α.Ε. σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ως κυριότερο εμπόδιο – με εξαίρεση την υψηλή φορολόγηση-  για την ανάπτυξη της επιχείρησης τους, 4 στις 10 εταιρείες (ποσοστό 43,3%) απάντησαν “η έλλειψη ρευστότητας” και “η πρόσβαση στη χρηματοδότηση”. Από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει πως το επιτόκιο χρηματοδότησης από τις τράπεζες (2017, διάρκεια 1-3 έτη, ποσό κάτω από 250.000 ευρώ), στην Ελλάδα ήταν 4,75% όταν στην Κύπρο ήταν 3,74%, στην Ιρλανδία 2,83%, στο 2,28% στην Πορτογαλία, 1,76% στην Ισπανία, 1,75% στην Γερμανία και 1,71% ο μέσος όρος της Ε.Ε.
Άλλα εμπόδια είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός – παραοικονομία, η γραφειοκρατία, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, το κόστος ενέργειας και οι ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube