REAL TIME |

Weather Icon

Stratfor : Ο στρατός έχει το κλειδί για τη μετάβαση εξουσίας στη Βενεζουέλα

Stratfor : Ο στρατός έχει το κλειδί για τη μετάβαση εξουσίας στη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα θα δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό για τη μετάβαση εξουσίας. Ποιες κινήσεις στο Μεξικό θα περιορίσουν τις ευκαιρίες για ξένες ενεργειακές επενδύσεις. Πώς κινούνται Αργεντινή και Βραζιλία.

Οι εκτεταμένες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και οι αυξανόμενες διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση θα αποτελέσουν τον «οδηγό» της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στη Βενεζουέλα το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Stratfor.

Οι κυρώσεις θα στερήσουν από τη Βενεζουέλα τα πετρελαϊκά έσοδα που χρειάζεται για τις εισαγωγές. Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης θα διογκωθούν, πείθοντας περισσότερους χαμηλόβαθμους στρατιώτες να ταχθούν κατά της κυβέρνησης -και τελικά να την απειλήσουν.
Αυτή η πίεση θα οδηγήσει τους στρατιωτικούς διοικητές και τους πολιτικούς της Βενεζουέλας να συζητήσουν τους όρους μιας πολιτικής μετάβασης στη χώρα με την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση Τραμπ. Όμως οι διαπραγματεύσεις θα αναβληθούν και τελικά θα αποτύχουν, αν δεν δοθούν εξασφαλίσεις σε σημαντικό αριθμό αξιωματικών που ελέγχουν τις στρατιωτικές μονάδες, πως δεν θα συλληφθούν ή εκδοθούν στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί πως ακόμα και αν η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο δεν μπορεί να αλλάξει, μια ξένη στρατιωτική επέμβαση είναι εξαιρετικά απίθανη. Το καλύτερο σενάριο για τη Βενεζουέλα είναι μια σχετικά ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια κυβέρνηση που θα είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube