Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 12 Μαρτίου 2019

Stratfor : Η Αγκυρα «ζυγίζει» το ρίσκο επίθεσης στη Βορειοανατολική Συρία

Stratfor : Η Αγκυρα «ζυγίζει» το ρίσκο επίθεσης στη Βορειοανατολική Συρία

Η Τουρκία ετοιμάζεται για νέες επιθέσεις στη Συρία, προκειμένου να μειώσει τη δύναμη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και των Κούρδων. Ο αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος και ο κρίσιμος ρόλος της Ρωσίας.

Με τις ΗΠΑ έτοιμες να αποχωρήσουν από τη βόρεια Συρία και την Τουρκία να συνεχίζει να «φλερτάρει» με τη Ρωσία, η Άγκυρα ετοιμάζεται να περάσει τα νότια σύνορά της επιδιώκοντας να τα βάλει με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις(SDF). Όμως ακόμα και αν η Τουρκία μπορέσει σύντομα να μπει στη βορειανατολική Συρία για να διώξει το SDF από θέσεις-κλειδιά, ιδιαίτερα γύρω από τον Ευφράτη, οι «παγίδες» παραμένουν. Από τις αμερικανικές δυνάμεις που θα μείνουν πίσω, μέχρι την πιθανή αντίσταση από την πλευρά της Ρωσίας, η πιθανή επίθεση της Άγκυρας στην περιοχή θα μπορούσε να τη σύρει ακόμα και σε μια επικίνδυνη σύγκρουση με τις πολυάριθμες άλλες χώρες που εμπλέκονται στη Συρία.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπαίνουν στη μέση

Από τότε που οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), μια κουρδική κυρίως οργάνωση ένοπλων μαχητών, αναδύθηκαν ως μια σημαντική δύναμη στη Συρία, οι Τούρκοι έχουν συγκεντρώσει την προσοχή τους στη διασφάλιση της τελικής τους συντριβής. Υπό τον φόβο πως οι δεσμοί του YPG με τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της Άγκυρας, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) -ιδιαίτερα η προοπτική το PKK να χρησιμοποιήσει τη βορειοανατολική Συρία ως πλατφόρμα για να εξαπολύσει επιθέσεις στην Τουρκία-, η Άγκυρα έχει θέσει ως προτεραιότητα, πάνω απ’ όλους και όλα, ακόμα και πάνω από την προσπάθεια απομάκρυνσης του βασικού εχθρού της στη χώρα, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ,  τις προσπάθειές της να εξαλείψει το YPG.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube