Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 21 Μαρτίου 2019

Gatestone: Το γεωπολιτικό πόκερ Erdogan οδηγεί στην αλλαγή status quo του ΝΑΤΟ

Gatestone: Το γεωπολιτικό πόκερ Erdogan οδηγεί στην αλλαγή status quo του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και μπορεί η στρατιωτική της σχέση με τη Ρωσία να βρίσκεται ακόμα σε «βρεφικό» στάδιο, ωστόσο υπονομεύει το στρατιωτικό αποτρεπτικό έργο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gatestone Institute. 


Στις 17 Σεπτεμβρίου 1950, πριν από πάνω από 68 χρόνια, η πρώτη τουρκική ταξιαρχία έφυγε από το λιμάνι του Mersin στις ακτές της Μεσογείου και έφτασε 26 ημέρες αργότερα στο Busan της Κορέας.
Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία απάντησε στο αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για στρατιωτική βοήθεια στη Νότια Κορέα μετά την επίθεση του Βορρά εκείνου του έτους. 
Η Τουρκία έστειλε τέσσερις ταξιαρχίες (συνολικά 21.212 στρατιώτες) σε μια χώρα που απέχει 7.785 χιλιόμετρα μακριά της. 
Μέχρι το τέλος του Κορεατικού πολέμου, η Τουρκία είχε χάσει 741 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη δράση. 
Το νεκροταφείο μνημείων στο Μπουσάν περιβάλλει 462 Τούρκους στρατιώτες.
Όλη αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας στόχευε στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θέση που η Τουρκία κέρδισε τελικά στις 18 Φεβρουαρίου 1952. 
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία παρέμεινε ένας ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπερασπιζόμενη τη νοτιοανατολική πλευρά της συμμαχίας. 
Ωστόσο, τα γεγονότα έχουν αλλάξει δραματικά από τότε που η ισλαμική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού (τώρα Πρόεδρος) ecep Tayyip Erdoğan  ανέλαβε την εξουσία για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2002. 
Η «τουρκική υποχώρηση» δεν έγινε εν μία νυκτί.
Τον Απρίλιο του 2009, οι στρατιωτικές ομάδες από την Τουρκία και τη γειτονική της Συρία του Προέδρου Bashar al-Assad πέρασαν τα σύνορα και επισκέφθηκαν φυλάκια κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. 
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που στρατός χώρας μέλος του ΝΑΤΟ προχωρούσε σε στρατιωτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις της Συρίας.

 Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube